Att vara kommunstyrelsens ordförande är ett av de absolut mest hedrande och ansvarstunga uppdrag som en lokalpolitiker kan få, men det är samtidigt ett av de allra mest utsatta och otacksamma uppdragen. När nu Camilla Egberth (S) har fått kliva åt sidan tar Kåre Friberg (M) över denna tveeggade roll som kommunens främsta politiska frontfigur.
Den vane MVT-läsaren känner till denna förändring sedan tidigare, liksom den interna socialdemokratiska förändringsprocess som har pågått inför öppen ridå. Valberedningens förslag att låta Elias Georges ta över partiets viktigaste post och agera i egenskap av oppositionsråd kom som en överraskning för många. Det var dessutom nära att röstas ner, till förmån för just Camilla Egberth, men klarade sig med en liten marginal.
Det är också en del av demokratin i det politiska livet. Varje person har en röst, både i de allmänna valen och i det interna partiarbetet. Så är det åtminstone i de anständiga partier som fram till dessa dagar har styrt den moderna svenska demokratin.
Den kvinnliga dominansen i Motalas styrande politiska liv har varit intressant att få uppleva. Den har varit en välkommen motvikt till den annars så mansdominerande situation som råder i Sveriges kommuner. Detta kommenterade för övrigt just Camilla Egberth under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige, där tio av elva ledamöter som valdes in i kommunstyrelsen är av manligt kön. Även i fullmäktige i stort är balansen skev utifrån könsfördelningen.
Tro dock inte att Camilla Egberth lämnar sin tidigare post tomhänt. Det handlar dock inte om området pengar för den som trodde det, utan om kunskap och erfarenheter. Under de år som hon har tjänstgjort som folkets främsta företrädare i Motala kommun har hon fått vara med om väldigt många olika saker i stort och smått, i medgång och i motgång.
En av de sakerna som hon kommer att bära med sig under resten av livet är att hon har fått lära sig att hantera en av de mest utsatta positionerna som finns i dagens samhälle. Rollen som kommunstyrelsens ordförande kan många gånger vara oerhört utsatt, eftersom det alltid genomförs granskningar och alltid finns några i omvärlden som är missnöjda med beslut och ageranden. Det är inte heller alla gånger som kritiken är nyanserad och saklig, även om grunden för den råkar vara befogad.
Det är med det som viktigt bagage bara att önska Camilla Egberth lycka till i det fortsatta livet.
Posten som ”KSO” går nu alltså till moderaten Kåre Friberg, som även om hans namn kanske inte har figurerat fullt så mycket i det offentliga rummet verkligen inte är någon nykomling i sammanhanget. Han är erfaren och kommer tillsammans med sina vänner i Alliansen att försöka styra Motala kommun framöver.
Det kommer garanterat att skrivas spaltmeter om kommunstyrelsens ordförande och dennes förehavanden även framöver, inte minst under inledningen av den nu påbörjade mandatperioden. Hur kommer den styrande minoriteten att lyckas hantera situationen med att få igenom en budget, att kunna driva den politik de vill och samtidigt undvika alltför stora bakslag? Det kommer att bli tufft. Mycket tufft. Tro inget annat.