Aktörer som Motala kommun och MVT har ett ansvar för att reflektera hur man hanterar kommersiella aktörer som potentiellt kan gynnas eller missgynnas av kommunalt agerande och medial bevakning. Både politiker och journalister har ett ansvar att hantera frågor som Lalandias etablering i Varamon på ett nyanserat och balanserat sätt. Situationer som denna kan lätt få en hybrisstämpel eller förvandlas till domedagsprofetior.
”Tar miljonförlust i Lalandia-projektet”. Så löd en rubrik i MVT i veckan för en artikel där kärnan handlade om att Motala kommun beräknas gå sex miljoner back när det gäller kostnaderna för planarbete och infrastruktur kring Lalandia-projektet med omnejd i Varamon. I sak är det korrekt, men därtill måste vi kunna se steget längre.
Den exploateringskalkyl som redovisades för kommunstyrelsen i tisdags utgick från ekonomin i de detaljplaner som berördes. Prognosen visar kostnader på 77 miljoner och intäkter på 71 miljoner, vilket alltså resulterar i det ekonomiska minuset. En kärnfråga utifrån detta är om nettoresultatet är ekonomiskt försvarbart – och svaret är glasklart från politikerna, men kanske i sammanhanget mer förvånande även från allmänheten.
När ord som ”miljonförlust” används för en kommuns verksamhet börjar det för det mesta ringa varningsklockor hos läsarna, vilket generellt är fullt naturligt. Färskt i minnet ligger förra mandatperiodens katastrofprojekt vid Drottningplan, där det arbetades på löpande räkning och miljonkostnaderna tickade på utom kontroll. Samtidigt förväntas fortsatta ekonomiska problem för socialnämnden och kostnaden för de i förväg utköpta cheferna har nått rekordnivåer.
I fallet Varamon handlar det dock i själva verket inte om några sex miljoner i en förlust av det dåliga slaget som illustrerades ovan. Det handlar snarare om en extra investering av denna summa, med syfte att skapa större värde och intäkter för kommunen på både kort och lång sikt. Glädjande nog inser de allra flesta i MVT:s kommentarsfält just detta, att det är en satsning som kommer att gynna området på flera sätt. Inte bara genom Lalandia och dess kringeffekter, utan även via förbättrade gång- och cykelstråk för allmänheten.
Kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M) nämner summan 30 miljoner i extra skatteintäkter årligen utifrån en ökad sysselsättning, vilket sett till storleksordningen är en rimlig nivå. Samtidigt måste man beakta vilken nivå av sannolikhet det är för att dessa intäkter blir verklighet. Stora projekt som den aktuella etableringen medför många osäkerhetsfaktorer och fallgropar, men utifrån att arbetet fortfarande fortskrider i en god takt är det nu mycket som talar för att planerna faktiskt kommer att bli verklighet.
Med detta som bakgrund är det förståeligt att kommunens ledande politiker, med fördel i enighet med oppositionen, tar vissa risker när det gäller kostnader för etablering. En kommun ska som alltid handskas varsamt med invånarnas pengar och ibland innebär det att faktiskt våga satsa inför framtiden. Alternativet att passivt se på när chansen passerar revy är nämligen betydligt sämre. (Liberala nyhetsbyrån)