Attraktionskraften hos Nordens längsta insjöstrand Varamon kan komma att förstärkas ytterligare med en investering i storleksordningen en miljard kronor. Utöver en halvmil lång sandstrand kan Vättern komma att kompletteras med ett stort vattenland. Tomten har därmed levererat en tidig julklapp till Motala och Östergötland.
De senaste dagarna har det utifrån den tänkta danska satsningen i Varamon varit klackarna i taket hos Motala kommuns berörda politiker och tjänstemän, som firade med tårta när nyheten blev officiell. Även om det endast handlar om en avsiktsförklaring från de inblandade parterna är planerna på att semestercenterföretaget Lalandia ska etablera en tredje anläggning vid Varamon en bomb i nyhetsväg.
Det Motala med omnejd upplever just nu kan vara en historisk förändring som kommer att påverka självbilden och levnadsförutsättningarna under många årtionden framöver. Det kan låta överdrivet, men en satsning av det här slaget kan vara en positiv vändpunkt på flera sätt.
Via parollen ”Östergötlands sjöstad” har Motala under de senaste åren på ett klokt sätt lyft fram Vätterns betydelse för kommunens identitet och framtid. Den viktiga vattentäkten och det uppskattade rekreationsområdet Vättern lockar allt fler på många sätt.
Inte minst har sex kommuner i Örebro län, med dragloket Örebro i spetsen, inlett ett projekt som närmare ska undersöka förutsättningarna för dem att kunna använda dricksvatten från Vättern. Samtidigt kämpar Aktion Rädda Vättern med flera aktörer vidare för att Försvarsmakten inte ska utöka sin verksamhet med skjutningar i området och har åtminstone för tillfället medvind från regeringshåll. Vättern berör på många sätt.
Värdet av en stor turistattraktion som ett vattenland ska inte underskattas för en mindre ort. Vad vore Skara utan sitt sommarland, Vimmerby utan Astrid Lindgrens värld eller Kolmården utan djurparken? Stockholm skulle klara sig utan Gröna Lund och Göteborg skulle klara sig utan Liseberg, men i Motalas fall gör närvaron av ett vattenland stor skillnad.
Även övriga Östergötland skulle dra nytta av den tänkta satsningen, då hela regionens attraktionskraft ökar. Med potential att locka miljontals besökare årligen skulle det ge ringar på vattnet även hos grannkommunerna. Det strategiska läget mitt i södra Sverige är också en styrka som bidrar positivt.
Utifrån den potential som finns är det av stor vikt att projektet stöttas på olika sätt, men det finns många tänkbara fallgropar att trilla ner i på vägen mot förverkligandet. Satsningen måste göras med eftertanke och med hänsyn till omgivande faktorer som naturen i området. Hur påverkas närmiljön, vattnet och området runt omkring? Vilka risker finns med en satsning av det aktuella slaget?
Motala har framför sig en möjlighet att utvecklas och på allvar etablera sig som en nationellt stark aktör på turistkartan. Med det som bakgrund kan Motala äntra julledigheten med gott mod och samla kraft inför det arbete som väntar under 2017. Förhoppningen från många är att den tidiga julklappen inte bara ska ha ett fint yttre, utan även ett konkret värde inne i paketet. God jul!