Tidigare i veckan berättade MVT om en borttagen brygga vid Vätterns strand i Motala. Om man tittar på ett enskilt fall kan det ibland tyckas onödigt byråkratiskt och stelbent av en offentlig aktör, i det här fallet en kommun, att benhårt följa regelverket. Det är ju bara en liten brygga som inte gör någon skada för vare sig människor eller djur? Den har ju stått där i 30 år och stör ingen, så kan den inte få fortsätta att stå där?
Svaret på den sista frågan är kort och gott nej. Motala kommun måste följa lagar och regler. Om inte samhällets offentliga aktörer gör det, varför ska då vi andra runt omkring dem göra det? Trovärdighet och konsekvent agerande är ett måste för att skapa tillit till rättssystemet. Om man nu ändå tycker att regler är felaktiga får man arbeta för att ändra dem.
Med respekt för den aktuella byggkonsten måste det åtminstone utifrån de av kommunen presenterade bilderna konstateras att bryggan inte kan sägas vara säker, utifrån dagens hårda kravnivå. Om nu en olycka ändå skulle inträffa vid bryggan skulle kommunen sannolikt bli ansvarig för det. Vem skulle annars vara det? Därför måste kommunen agera.
Om kommunen skulle se mellan fingrarna med ett bygge som den aktuella bryggan, vilka andra otillåtna bryggor skulle den också blunda för? Hur många? Hur tätt? Hur ofta? Var dras gränserna? Att det är ont om båtplatser i det som enligt visionen ska vara ”en sjöstad för hela Sverige” är i och för sig problematiskt, men det motiverar ändå inte att bygga och/eller använda otillåtna bryggor.
Liknande resonemang kan för övrigt också tillämpas för andra typer av tillstånd och regler i samhället. Är det verkligen så viktigt att köttet i mataffärens kyldisk håller en exakt temperatur, någon liten ynka grad hit och dit kan väl inte spela så stor roll? Öppettiderna för utestället med alkoholtillstånd är väl inte så noga, de kan väl få hålla öppet en halvtimme längre ibland om nu gästerna bara är glada och festsugna? Bullret från industrin nära förskolan kan väl få överstiga gränsvärdena lite ibland, det händer ju så sällan?
Bryggor som har byggts utan tillstånd på kommunens mark och anses vara farliga måste tas bort. Det stora felet är snarare att kommunen inte har agerat tidigare för att antingen se till att reglerna följs eller att bryggor tas bort. Katarina Wahle, som är Motala kommuns samordnare inom Gata & Park, berättar att en översyn av bryggor nu är påbörjad. Bra, för det borde av allt att döma ha gjorts för länge sedan.