– Här var det en trapp ner och så låg bryggan rakt ut. Den var ju inte i vägen för varken människor eller båtar. Det är så jäkla löjligt, bara principer, säger en besviken Ove Karlsson, som byggde bryggan med sin son för 30 år sedan.
Nu är den upptagen från vattnet och demonterad på land.
Varför har bryggan tagits bort?
– Jag fick en lapp från kommunen i höstas, det stod att det var en brygga som hade byggts på kommunens mark utan tillstånd. De ville komma i kontakt med den som ägde bryggan. "Om inte ägaren hör av sig så kommer vi ta bort den". Visst, den ligger på kommunens mark, men den har legat där i 30 år. Jag har skött den hela tiden och klippt gräset runtomkring.
Hörde du av dig?
– Ja, jag ringde, men de skulle riva den ändå. Jag har aldrig upplevt att den stört någon under alla dessa år. Den har ju inte varit i vägen för båtar eller gångtrafik eller någonting.
Katarina Wahle, samordnare på Gata & Park på Motala kommun, beskriver att de påbörjat en översyn med alla bryggor på kommunens mark.
– Generellt har vi börjat se över bryggor på kommunens mark. Vi har också uppmärksammat att det finns många bryggor som är dåliga, farliga och dessutom otillåtna. Vem bär ansvaret om det händer en olycka på en brygga, om ett barn går igenom och drunknar. Vi kommer hantera alla bryggor enligt samma regelverk.
Hur gick ert resonemang kring bryggan vid Mariebergsudden?
– Vi har skickat ut meddelande, att vi ville ha kontakt med ägaren eller den som byggt bryggan, annars kommer den tas bort. Den här bryggan ansågs inte säker, den låg utan tillstånd på kommunens mark, det finns en annan brygga med en båtförening i direkt närhet med tillstånd från kommunen och vi hänvisade berörda att ta kontakt med denna förening.
Kunde inte den 30-åriga bryggan fått ligga kvar?
– Den här bryggan hade ingen rätt att ligga på kommunal mark. Den hade inget tillstånd, inget arrende eller avtal. Vi kan inte tillåta det. Den var inte säker enligt vår bedömning. Vi kan inte ha farliga och otillåtna bryggor på kommunal mark. Det kan också vara fina bryggor men utan tillstånd som behöver tas bort.
Ove kommenterar kommunens resonemang.
– Det är bara undanflykter. Det fattades några träbitar längst ut, dem skulle vi fixa nu till våren. Vi har underhållit bryggan hela tiden.
Han har även en kräftförening tillsammans med ett antal personer och de hade sina båtar liggandes vid bryggan. De hyr fiskevatten av kommunen.
– Vi har haft den här bryggan så länge och inte fått några anmärkningar. Nu när de rivit bryggan har vi ingenstans att göra av båtarna för att fiska kräftor. Båten låg fortfarande i vattnet, förtöjd vid bryggan. Vi har fortfarande kräftburar i vattnet som vi skulle tagit upp nu. Nu kommer vi inte kunna fiska kräftor. Vi är några stycken som är beroende av att ha båtar där.
Kan du inte skaffa en annan båtplats?
– Det är jättelånga köer till alla båtplatser i hela Motala. Även på båtklubben intill.
Katarina Whale håller med om att det är ont om båtplatser i kommunen.
– Vi vet att det behövs mer båtplatser, det finns många önskemål om det. Men det måste då vara ändamålsenliga bryggor som är säkra och har tillstånd. Kommunen behöver också göra en översyn för att veta var dessa båtplatser är mest lämpade.
Kan de söka tillstånd nu?
– Ja, de kan höra av sig till kommunen och söka tillstånd för en brygga. Sedan vågar inte jag säga vilket besked de får.