Är vår beredskap god?

Helgens vattenläcka i Motala aktualiserar frågor om rutiner vid krissituationer.

Helgens vattenläcka i Motala aktualiserar frågor om rutiner vid krissituationer.

Foto: Anders Törnström

Ledare2018-05-23 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

En omfattande vattenläcka i Motala helgen tydliggjorde hur sårbart samhället är när det gäller kritiska funktioner. Samtidigt visade läckan på vilka reservplaner som finns och om de fungerar, alternativt på behovet av reservplaner eller om rutiner inte fungerar.

Det är farligt att ta saker för givna. Detta gäller särskilt för de allra mest basala delarna av samhället, där vattenförsörjningen ingår. Därför är det bra att det från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har återuppstått en diskussion kring hur man ska hantera beredskapen kring strömavbrott och andra problem i andra samhällsviktiga funktioner.

Tillgång till vatten är en sådan faktor. Företag, offentlig verksamhet och arrangörer av olika större evenemang behöver vara förberedda på risken att vatten, el eller andra viktiga faktorer kan försvinna. En medvetenhet kring riskerna och en plan för vad som görs om något dylikt skulle inträffa behöver existera. Finns det något alternativt sätt att lösa ett behov på, eller får man helt enkelt avbryta en verksamhet efter en viss tid?

Även om de stora problemen med grundvattennivåer och tillgång till vatten inte är närvarande i detta nu är det ändå ett måste att under årets torrare månader vara sparsam med vattnet. Alldeles för många väljer exempelvis att vattna sina gräsmattor dagtid, då solen gör att det mesta av den värdefulla varan dunstar bort i stället för att göra nytta i marken.

Vatten är också en central ingrediens i Lalandias etablering av ett vattenland i Motala och den intilliggande kommunala simhallen. I det fallet har det talats om behov av förstärkning av ledningsnätet till det aktuella området, men även andra delar av ledningsnätet behöver extra kärlek och omsorg för att helheten ska fungera.

Frågan handlar för den delen inte bara om själva systemet för spridning av vattnet. Resonemanget går också att koppla till försörjningen, det vill säga Vätterns värdefulla vatten. Lokala läckor och andra problem kommer alltid att uppstå och de kan lösas med rimliga medel. Betydligt svårare är det att återställa en förstörd vattentäkt, vilket gör att den måste försvaras med näbbar och klor mot förstörelse.

Vattenförsörjningen kan också kopplas till förra veckans ledare om underhåll av infrastruktur. Stora delar av det ledningsnät som försörjer invånarna med vatten är föråldrade och riskerar att gå sönder när som helst. Arbete för att motverka detta görs givetvis, men frågan är i vilken omfattning och i vilket tempo det bedrivs. Underhåll är en budgetpost som lätt får ge vika för annat.

På grund av helgens läcka tömdes hela ledningssystemet i Motala och vissa hushåll fick vänta flera dagar på att få tillbaka vattnet. Ändå verkar den arbetsmässiga insatsen från kommunens personal av allt att döma ha varit god. Det är bra att akuta situationer kan lösas på ett effektivt sätt, med tanke på att det kommer att bli mer av den akuta varan. Det viktigaste ur ett större perspektiv är därmed det förebyggande arbetet, även om det tar lång tid och kräver mycket resurser.