Antiklimax i fullmäktige

Tonen var dålig vid kommunfullmäktige i Motala i måndags, tycker Jan Andersson (SD).

Tonen var dålig vid kommunfullmäktige i Motala i måndags, tycker Jan Andersson (SD).

Foto: Henrik Gedda

Ledare2018-12-12 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I måndags var dagen kommen. Dagen då budgeten för Motala kommun år 2019 skulle klubbas i fullmäktige. Normalt brukar man säga att beslut tas i elfte timmen om de kommer i sista stund, men i fallet valår handlar det snarare om tolfte timmen. Debatten kring de tre budgetförslagen blev minnesvärd, men inte alltid för dess förträfflighet.

Att döma av fullmäktiges budgetdebatt är statusen hos Motalas politiska liv varierad, det finns olika sidor av myntet. Församlingen och dess åhörare bjöds på humoristiska inslag som till stora delar var underhållande. Beskrivningar av en gummibubbla till bandyhall, anekdoter om slipsar, felsägningar där riksdagsledamoten Johan Andersson (S) titulerades sverigedemokrat och miljoner som blev miljarder i kostnader renderade i många dragna smilband och skratt.

Det var i övrigt en spretig diskussion med många olika aktiva partiföreträdare, som i olika vändor ställde frågor till politiska motståndare och/eller argumenterade för sina egna förslag. Partiernas gruppledare framstod som relativt svaga, på gott och ont. Det kan vara tecken på ett otydligt ledarskap, eller tecken på ett öppet klimat. Fullmäktiges ordförande var därtill generös och tolerant.

Det är önskvärt med engagemang från många folkvalda politiker i församlingen. Samtidigt finns det många olika tillfällen under mandatperioden att visa engagemanget på. Just denna gång gick det nästan för långt och det var stundtals svårt för ledamöterna att hålla sig fokuserade. Allt från petig detaljstyrning av verksamheterna till reflektioner kring ett övergripande debattklimat i valrörelsen med trollfabriker och lögner hanterades.

Stundtals visades bristande respekt upp i församlingen, både bland politiker och åhörare. Att viska är en sak, men att prata ljudligt är något helt annat. Ett allmänt sorl som stör, telefoner som ringer och läsplattor som plingar är direkt destruktivt för fokus och ordning. Skärpning.

Troligtvis bidrar den fysiska placeringen av partierna i fullmäktigesalen negativt till ljudmiljön, eftersom partiföreträdare som sitter tillsammans i grupp har en stark tendens att låta avsevärt mer än om församlingen är blandad. Det finns olika kulturer i olika kommuner och det kan vara värt att framöver fundera kring för- och nackdelar med nuvarande lösning.

När det gällde sakfrågorna innehöll debatten många intressanta ämnen. Hård kritik framfördes mot Sverigedemokraternas budgetförslag, som lyfte assimilering före integration. Kritik kom från personer som anses vara etniska svenskar och från personer med utländsk härkomst. Kritik kom från Alliansen och från Solidariskt Motala. Engagemanget för att försvara de människor som av olika skäl har kommit till Sverige var mycket tydligt. Fler ämnen återkommer vi till vid senare tillfällen.

Efter över två timmar av diskussion med 39 debattinlägg, plus tillhörande repliker, klubbades till slut Alliansens budget igenom utan dramatik. Ingen votering, inget politiskt finlir med kontrapropositionsvotering. Det blev lite av ett antiklimax efter debatten, men det politiska livet i Motala kommer garanterat att fortsätta kräva eftertanke.