Krig, konflikter och elände härjar runt om i världen och överskuggar de många fantastiska framsteg som också görs inom många olika områden. Det är en kluven värld vi befinner oss i.
Kriget i Syrien har under de senaste åren orsakat 400 000 dödsfall, vilket motsvarar hela Östergötlands befolkning. Världens mäktigaste nationer kommer framöver att ledas av nyckfulla och opålitliga individer med kontroll över kärnvapen, samtidigt som terrorismens vansinnesdåd slår mot västvärldens hjärtan. Storbritannien har röstat för att lämna EU och den globala temperaturhöjningen sägs ha passerat gränsen för att vara ostoppbar.
Det är lätt att bli deprimerad för mindre och det är någonstans begripligt att människor stänger ute åtminstone delar av denna verklighetsbild för att orka med vardagen. Det finns mer jordnära och vardagliga bekymmer att ta itu med, allt från att få lönen att räcka till inköp av blöjor i slutet av månaden till ångest över ett för litet pensionssparande.
Samtidigt är detta bara en sida av världsmyntet. Det finns även en annan sida som är värd att reflektera över. För varje årtionde blir världen en allt mindre krigisk plats, demokratin breder ut sig och etableras i allt fler länder världen över, fattigdomen minskar i rask takt och stora framsteg görs inom miljö- och klimatområdet. Elbilar och solenergi är med kraft på väg in i samhället.
Det är mot denna bakgrund som år 2016 i Motala och Vadstena ska betraktas. Även på det lokala planet är bilden kluven och kan beskrivas på helt skilda sätt, beroende på utgångspunkt och syfte.
Vadstena brottas fortfarande med att få fart på bostadsbyggandet och turismen, samtidigt som befolkningen åldras även detta år. På västfronten intet nytt? Så illa är det inte, men ur politisk synvinkel har det gångna året i kommunen varit händelsefattigt. En positiv förändring värd att notera är i varje fall MVT:s ökade lokala närvaro, som ger förutsättningar för en fortsatt relevant och aktuell rapportering även framöver.
Den planerade investeringen i ett stort vattenland i Varamon slog nyligen ner som årets positiva bomb i Motala. Kommunalrådet Camilla Egberth har gått ut offensivt och slagit fast att ”Lalandia kommer att bli verklighet och kommer att rädda Motala för lång framtid”. Det är mycket starka ord för att komma från kommunens högsta politiska ledare, vilket förpliktigar och samtidigt ger hopp.
Vattenlandet överskuggar andra mer laddade konflikter under året som utformningen av kvarteret Linden, den tänkta bebyggelsen på parkeringen i hamnen och Stora torgets framtida utformning. Det kan konstateras att Motalaborna är väldigt engagerade i sina parkeringar, men även kollektivtrafiken där nedlagda busslinjer och tågstopp i Godegård har varit återkommande diskussionsämnen.
Med dessa ord läggs 2016 till handlingarna och ledarsidans alla läsare tillönskas ett gott nytt 2017!