Het funk som modern gladjazz

22 oktober 2018 10:29

Motala Jazz & Blues håller till i Skepparpinan medan Sjöbris renoveras och byggs ut. En scen har monterats upp i ena änden av den ganska stora salen och när ett större band som Groove Company är engagerad av klubben så är det tur att det finns svängrum.

Kapellmästare Per Bodelius sade sig mynta det nya begreppet ”modern gladjazz” i söndags kväll. Gladjazz förknippar man nog annars med dixieland och halmhattar men Bodelius vill kalla Groove Companys energiska musik för just gladjazz, men modern. ”Till skillnad från surjazz, om det nu finns sådan.”

De flesta låtarna är Per Bodelius egna kompositioner och bandet drog i gång direkt med en låt skriven redan 1975, ”Funk for dummies”. Bandets variant av jazz är just den kokande, funkiga, rockiga, med inslag av latin.

Kvällens höjdpunkt var en komposition av legendariske Lee Morgan, ”Sidewinder”, vilket lär vara benämningen på en snabb orm som förflyttar sig skrämmande snabbt i sidled över ökensanden. Och så lät det: som en reptil som drog i väg i accelererande fart så det fräste i sanddynerna. En kokande blues, där solisterna tycktes sätta eld på varandra i ökenhettan.

Bandet är ju en familjekonstellation, där dottern Lisa Bodelius sticker ut som trombonist. Lisa, uppväxt i Motala, har meriter från Bohuslän Big Band och har fått ett antal tunga utmärkelser. Brorsan Viktor Bodelius spelar slagverk och pappa Per keyboard.

Bland övriga musiker märkte man särskilt Leif Segerberg på sax och flöjt, och gitarristen Ola Bengtsson.

Ellingtonkompositionen ”Caravan” gjorde bandet i en fin version och en rolig svit, bestående av två låtar, ”Lazy sloth” och ”Sloth’s dream”, inspirerande av en tv-film om sengångare, var en annan höjdpunkt under kvällen.

Konsert

Betyg: ****

Groove Company

Musiker: Lisa Bodelius, Ola Bengtsson, Magnus Fritz, Leif Segerberg, Jonas Gullman, Viktor Bodelius, Per Bodelius.

Skepparpinan, Folkets hus, Motala 21/10.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Carlsson

Ämnen du kan följa