Vi är långt ifrån de som skiter i allt och ger upp

"Din åsikt är baserad på hörsägen, då din trovärdighet är lika med noll efter all felaktig information" skriver insändarskribenten.

"Det är just därför jag är utbränd från topp till tå!" skriver insändarskribenten.

"Det är just därför jag är utbränd från topp till tå!" skriver insändarskribenten.

Foto: Frank Augstein

Insändare2022-02-25 15:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar till "Sluta straffa de som vill bidra till samhället" 18/2.

Enligt mig innehåller insändaren faktafel, något som ger en skev bild av de som lever med olika typer av ersättning. Jag har sjukpenning och jag är INTE förtidspensionär, eller "bara skiter i allt och ger upp", det är just därför jag är utbränd från topp till tå! Du skriver om bostadsbidrag. Om man har och lever på stadigvarande sjukersättning, tidigare kallat förtidspension, har du rätt till att ansöka om bostadstillägg, inte bostadsbidrag? 

Du skriver även om att man kan skaffa flera ungar och få bidrag även fast man inte kan jobba. Vilka bidrag? Socialförsäkringar och andra försäkringar är inga bidrag. Arbetslöshetsförsäkringen är inget bidrag. Sjukförsäkringen är inget bidrag. Det är försäkringar som vi har betalat in gemensamt via skattsedeln och som vi kan nyttja om vi råkar ut för arbetslöshet eller sjukdom. 

Skattesystemet är vår försäkringspremie. Upplysningsvis, för att få rätt till stadigvarande sjukersättning krävs det en jädra massa saker, framförallt sen före detta statsminister Stefan Löfven (S) kom till makten 2014. Då hans regeringsform körde på samma linje som du, att det ska löna sig att bidra till laget Sverige. 

Om du skulle få rätt till ersättning, baseras inkomsten på vad du har fått ut i form av olika ersättningar från Försäkringskassan. Då du har haft sjukpenning, aktivitetsersättning, gått x antal rehabprogram via Arbetsförmedlingen eller fixat lönebidrag för anpassad anställning, vilket sällan leder till en tills vidare anställning? Då de flesta arbetsgivare utnyttjar systemet och byter ut gammalt mot nytt.

Men helt baserat på egen erfarenhet utifrån alla turer du måste ha gått igenom innan du har en millimeter chans att få rätt till stadigvarande sjukersättning efter att alla vägar är uttömda, även medicinskt. För vem säger att de inte forskar fram en ny medicin, en ny operation eller nya hjälpmedel nån gång i framtiden? Men summa summarum efter att ha betalat skatt i 35 år för att kunna nyttja om livet vänder blev det 7  500 kronor i månaden efter skatt. Är du mellan 19 och 29 år och har en funktionsnedsättning har du rätt att ansöka om aktivitetsersättning hos Försäkringskassan. 

Innan 1 januari 2022 kunde du få ut som högst 7 400 kronor 28 år gammal. Tack vare att Vänsterpartiet har legat på vår S-ledda regering ändrades reglerna så att unga funktionsnedsatta slipper betala straffskatt på 1000 kronor varje månad och dessutom fick en höjning på 1000 kronor i månaden. Jag kan intyga med facit i hand att det är inget att vara avundsjuk på. De skulle hellre vilja vara "normala" som sina jämnåriga och ha ett liv.

Din åsikt om sjuka och funktionsnedsatta är skrämmande: "Varför gynna de som inte vill arbeta med mer fördelar?" "Varför gulla med dem som bara skiter i allt och ger upp?" Att få ge sig på svaga grupper öppet i media är för mig ofattbart? Och det gullas inte ett dugg! De med aktivitetsersättning och stadigvarande sjukersättning har alltså utöver sin låga ersättning betalat straffskatt länge och väl fram till 1 januari 2022. Dom har alltså betalat högre skatt än de som arbetar, rent procentuellt, för att det ska gynna dem som arbetar. Så vilka är det som har fördelar? Din åsikt är baserad på hörsägen, då din trovärdighet är lika med noll efter all felaktig information.