Sluta straffa de som vill bidra till samhället

"Varför gör de inte tvärtom – om man behöver extra stöd för att arbeta och mer pengar – ge dem det då" skriver insändarskribenten.

"Varför gynna de som inte vill arbeta med mer fördelar? Varför gulla med de som bara skiter i allt och ger upp?" skriver insändarskribenten.

"Varför gynna de som inte vill arbeta med mer fördelar? Varför gulla med de som bara skiter i allt och ger upp?" skriver insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2022-02-18 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska myndigheter är märkliga. Om man lever på sjukpenning, tidigare kallat förtidspension, får jag alltså 5 200 kronor i bostadsbidrag till en hyra på 5 500 kronor, enligt Försäkringskassans information. Man får även detta om man är under 30 med funktionshinder eller över 65 som pensionär. Så fungerar Försäkringskassan.

MEN om man går i rehabprogram via Arbetsförmedlingen och fixar lönebidrag för anpassad anställning och för allt i sin makt för att kunna jobba mellan ålder 30-64 så får man istället söka bidrag från socialen.

Då ska man alltså leva på minsta möjliga samtidigt som det krävs en mer balanserad och nyttig kost som kostar mer pengar för att orka jobba. Jag kan lätt leva på ingenting alls om jag kan ligga hemma på soffan hela dagen. Ett aktivt liv där man jobbar kostar minst fem gånger så mycket – om man inte vill bli utbränd eller fysiskt sjuk.

Varför gör de inte tvärtom – om man behöver extra stöd för att arbeta och mer pengar – ge dem det då. Vad är problemet? Varför gynna de som inte vill arbeta med mer fördelar? Varför gulla med de som bara skiter i allt och ger upp? 

Det är för övrigt helt okej att skaffa flera ungar och få ännu mera bidrag fast man är för sjuk för att jobba. Det är ju mer krävande att ha barn än ett jobb, det vet ju alla.

Snälla sluta straffa de som vill göra någonting med sitt liv och bidra till samhället. Sveriges ekonomi skulle bli så otroligt mycket bättre om alla fick en ärlig chans till att arbeta och betala skatt.