Varför har Hyresgästföreningen inte pressat hyrorna?

Hyresgästföreningen borde ha kunnat förhandla ner hyrorna, enligt insändarskribenten.

Hyresgästföreningen borde ha kunnat förhandla ner hyrorna, enligt insändarskribenten.

Foto: Lina Handberg

Insändare2022-07-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Motala borde kunna stå på egna ben.

I en insändare i MVT om bolagiseringen av Platen vänder sig Hyresgästföreningen mot en sådan med rädsla för att Motala kommun skall tömma Platen på företagets kapital.

Utan att ta ställning till om det är rätt eller fel så belyser omständigheterna det faktum att Platen som är ett samhällsnyttigt företag har en alltför hög lönsamhet. 

Hur kan man säga så? Jo, under alla år har Hyresgästföreningen med fastighetsägarna ”förhandlat” fram årliga hyreshöjningar trots att räntan sjunkit eller legat oförändrad samtidigt som lägenheterna har förslitits med åren och borde medfört en årlig hyressänkning. 

Varför har inte Hyresgästföreningen lyckats sänka hyran för hyreslägenheterna? Hyresgästföreningen förhandlar årligen för Platens hyresgäster, även för dem som inte är medlemmar, och får för detta en ersättning som för några år sedan uppgick till 144 kronor per hyresgäst och lägenhet. (Hur många hyresgäster vet det?) Platen har cirka 5 700 lägenheter. 

Med detta faktum kan man fråga sig vilket intresse Hyresgästföreningen har för att pressa ned hyrorna? Man biter inte den hand som föder en!! Enligt min uppfattning är det ett korrupt förhållande.

Jag vet inte vem som kan, men den som kan ska se till att sänka Platens hyror generellt med resultatet att inget kapital ansamlas i företaget. Då kan inte kommunen föra över kapital till icke hyresrelaterade verksamheter. Sedan kan man bolagisera Platen och förhoppningsvis göra det till ett effektivt hyresmarknadsstyrt företag.