Motala borde kunna stå på egna ben

Insändare 11 juli 2022 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I början på juni kunde vi i MVT läsa att Motalas moderater och liberaler är redo att ombilda Platen om de får styra kommunen efter valet. Utförsäljningar av lägenheter och en extra ekonomisk börda för hyresgästerna är deras lösning på Motalas höga investeringsnivåer. Hyresgästföreningen anser att det är häpnadsväckande och direkt felaktigt. Vi undrar också hur ledande politiska företrädare så snabbt kan underkänna den egna kommunens förmåga att ta sig an framtiden.

Det ägda boendet har idag enorma skattefördelar jämfört med det hyrda boendet. ROT-avdrag, ränteavdrag och momsregler ser till att dagens hyresgäster betalar mer för välfärden än de som äger sitt boende. Till detta vill Moderaterna och Liberalerna nu också lägga kommunala bördor. Är det meningen att Platen ska betala och utveckla kommunal kärnverksamhet för hyresgästernas pengar? Är det meningen att Platens fastigheter ska belånas och hyresgästerna stå för räntan? Är det meningen att Platens hyresgäster ska betala extra koncernbidrag? Är det hyresgäster som inte ska veta vilken fastighetsförvaltare de har i morgon? Det tycker inte Hyresgästföreningen.

En kommuns utveckling ska bäras av skattekollektivet i sin helhet, och inte skyfflas över på hyresgäster. En kommun som Motala ska givetvis kunna utvecklas i god takt och erbjuda invånarna kvalitativ service. Det är en rimlig förväntan att Motala kommun ska klara den resan på egna ben. Om en kommun behöver springa till en hyresvärd för att bli räddade undrar vi hur det politiska hantverket i kommunen ser ut. Vi uppmanar hyresgäster och kommuninvånare att fundera över det innan de går till vallokalerna den 11 september.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa