Vadstenas förutsättningar är unikt positiva

Vadstenas förutsättningar är alltså unikt positiva och med kreativt och hårt arbete kan kommunen bli ännu mer attraktiv och livskraftig, skriver insändarskribenten.

Vadstenas förutsättningar är alltså unikt positiva och med kreativt och hårt arbete kan kommunen bli ännu mer attraktiv och livskraftig, skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Insändare2023-03-28 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några veckor sedan (3 mars)  fanns en ledarartikel i MVT med rubriken: ”Hårt arbete krävs för Vadstenas överlevnad”

 Ganska snabbt efter att jag blivit KS-ordförande i Vadstena tog vi i Vadstena initiativ till att starta nätverket SmåKom för kommuner med upp till 10 000 invånare. Jag verkade sedan som ordförande i nätverket i många år. 

Vi i ledningen för SmåKom besökte flitigt medlemskommunerna. och utifrån den insikt och kunskap vi fick, blev min bestämda uppfattning att om man i Sverige skulle komma att föra en politik som medförde att de små kommunerna inte klarade sig längre, så borde Vadstena vara en av de allra sista att tvingas lägga ner. Vadstena hade så mycket mer än de andra kommunerna.

Jag har den uppfattningen fortfarande.  Vadstena har så många positiva tillgångar med sitt kulturarv och så mycken kulturverksamhet, Vadstena Akademien, Shakespearefabriken, Vadstena sång- och pianoakademi, ett rikt föreningsliv, bra biblioteksverksamhet, en högkvalitativ kulturskola, och en skolverksamhet som når goda resultat. Vi har ett differentierat näringsliv, många bra affärer, ett bra restaurangutbud och inte minst viktigt en fristående sparbank. Vi har skidbacke, golfbana, simhall, ishall och sporthall. Vi har ett unikt kulturlandskap med Tåkern, Omberg och Vättern. Vadstena har också ett centralt läge i södra Sverige. Uppräkningen kan göras mycket längre och jag höll ju på att glömma det rika församlingslivet och våra två ”levande” kloster.

Vadstenas förutsättningar är alltså unikt positiva och med kreativt och hårt arbete kan kommunen bli ännu mer attraktiv och livskraftig.

Rubriken på ledarartikeln syftade på åderstrukturen i Vadstena. Vi har en klart större andel 65-plussare än de flesta kommuner. Ledarskribenten frågar apropå detta: ”Kan det verkligen vara ekonomiskt hållbart över tid?” syftande på den stora andelen 65-plussare.

Mitt svar blir: Ja det kan det. Därför att svenska kommuner ingår i ett kostnadsutjämningssystem som syftar till att utjämna strukturella behovs- och kostnadsskillnader t.ex. skillnader i andelen barn eller andelen äldre. Enligt kommunens ekonomikontor fick Vadstena kommun c:a 55 miljoner kr i kostnadsutjämning för 65-plussarna 2022 och kommer att få c:a 58 miljoner 2023. Det är stora belopp i en så liten kommun. 

När vi blev en egen kommun signalerade staten att vi måste se till att bli minst 8000 invånare för att klara oss i framtiden. Där är vi inte ännu. Många ungdomar  har flyttat iväg. Dessa har ersatts av inflyttare som i ganska stor utsträckning var 65-pluss. Många tror att 65-plussarna  är till ekonomisk nackdel för kommunen. Så är det inte. Dessa personer har ofta bra pensioner. De betalar skatt, handlar i butikerna och nyttjar restaurangerna. Förutom mycket annat som de tillför.

En mycket kompetent tjänsteman i kommunen räknade för några år sedan fram 65-plussarnas påverkan på kommunens ekonomi och kom fram till att de genererar ett klart positivt netto.

De personer i Vadstena som lyckades med att åter göra Vadstena till en egen kommun arbetade hårt i en positiv, kreativ och optimistisk anda. ”Vadstenaandan” rådde i ganska många år och gav goda resultat. 

Om dagens och morgondagens politiker kan mobilisera och jobba vidare på det framgångsrika sättet är det min uppfattning att Vadstena  kommun kan överleva mycket länge.

Anders Agnemar