Hårt arbete krävs för Vadstenas överlevnad

Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.

Andelen 65-plussare i Vadstena ökar sakta men säkert, år för år. 2022 är den 33 procent av befolkningen. Det avviker kraftigt mot exempelvis Motalas 24 procent och Östergötlands 26 procent, skriver Tobias Josefsson.

Andelen 65-plussare i Vadstena ökar sakta men säkert, år för år. 2022 är den 33 procent av befolkningen. Det avviker kraftigt mot exempelvis Motalas 24 procent och Östergötlands 26 procent, skriver Tobias Josefsson.

Foto: Peter Calén, Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-03-03 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Så ska författaren Mark Twain ha skaldat, även om han själv anger en brittisk premiärminister som uttryckets upphovsman. Innebörden är mycket tänkvärd. Beroende på vad man vill visa med statistik är det ofta möjligt att anpassa urval, tidsperioder och mätmetoder för att lyfta fram det som önskas.

Några sådana baktankar finns inte från ledarskribenten i dagens studie. Däremot är det intressant att utifrån ett visst tema botanisera bland de enorma mängder data som finns tillgängliga i det svenska samhället. Helt öppet, fritt för alla att tolka eller vinkla på det sätt som behagas. På gott och ont.

Källan till statistiken är här Kolada, en databas med stora mängder data från kommuner och regioner i Sverige. Den används frekvent, inte minst av kommuner som vill jämföra sig själva med historien eller med andra kommuner i landet. Färska siffror för 2022 finns för vissa kategorier, medan det för andra är data från 2021 som är de senast tillgängliga.

Den här gången har det blivit dags att ta en titt på hur statistiken ser ut för ålderskategorin 65+ med utgångspunkt i äldreomsorgen. Att framför allt Vadstena kommer att få det tufft ekonomiskt framöver är ingen nyhet. En åldrande befolkning är en av orsakerna, vilket gör att statistiken skulle kunna ge viss vägledning inför framtiden.

Andelen 65-plussare i Vadstena ökar sakta men säkert, år för år. 2022 är den 33 procent av befolkningen. Det avviker kraftigt mot exempelvis Motalas 24 procent och Östergötlands 26 procent. Som om det inte vore nog med det bor även en större andel av Vadstenas äldre på särskilda boenden, i vardagligt tal kallade ”äldreboenden”. Ungefär 4,5 procent av 65-plussarna bodde år 2021 på ett sådant, i jämförelse med 3,5 procent för Motala och 3,6 procent för Östergötland. Kan det verkligen vara ekonomiskt hållbart över tid?

Trots sin litenhet som kommun hade Vadstena fascinerande nog ändå en lägre rapporterad kostnad för äldreomsorg per invånare över 65 än Motala. Utan att göra några djupare analyser visar alltså siffrorna att Vadstena mot alla odds redan har en utifrån förutsättningarna relativt effektiv äldreomsorg.

Det är ett måste, för om fem år är Koladas förutsägelse att Vadstena har ytterligare ca 200 invånare i gruppen över 65 år, en ökning med sju procent. För att kunna få en hållbar ekonomi över tid finns inga genvägar för Vadstena. Det krävs fortsatt hårt arbete. Bland annat med att få fler invånare i arbetande ålder, eftersom de ökar de nödvändiga skatteintäkterna.