Upp till bevis för Centerpartiets manifest

"Inför val utlovas än det ena, än det andra. Vi i funktionsrättsrörelsen får sällan sådana utspel och de få gånger som de kommer är de ofta vaga och små. Tills nu" skriver insändarskribenten.

Insändare 18 augusti 2022 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet vill se en bättre politik för oss med funktionsnedsättning, enligt MVT:s rapportering 5 augusti. Det välkomnar vi i DHR! Nu är det upp till bevis för Centern. 

 

I varje valrörelse gör alla partier utspel som ska tilltala särskilda grupper. Inför val utlovas än det ena, än det andra. Vi i funktionsrättsrörelsen får sällan sådana utspel och de få gånger som de kommer är de ofta vaga och små. Tills nu. 

Det nya manifestet med 29 punkter, som Centern tagit fram, är väldigt mycket i linje med vad DHR tycker. Sofia Nilsson och Maria Persdotter säger till MVT att politiken ska gälla nationellt men att mycket finns att göra även lokalt. Så frågan är nu hur C tänker implementera detta synsätt, så att det genomsyrar politiken, från varje kommun till ända in i riksdagen? 

 

DHR anser, precis som Centern, att den personliga assistansen ska vara statlig. Det är oerhört positivt att Nilsson och Persdotter ser LSS, Lagen om stöd och service, som ”en frihetsreform och en rättighetslagstiftning”. Men många problem med den personliga assistansen måste lösas. Dels att det är så oerhört svårt att bli beviljad assistans idag, även för den som har behov. Rätten till personlig assistans är absolut och måste fungera. Dels att assistansyrkets löner och villkor har halkat efter kraftigt i samhällsutvecklingen.

 

Centern pekar även på att hjälpmedel kan vara svåra att få, de hjälpmedel som vi behöver för att alls kunna röra oss och fungera i vardagen. Det är ett problem som vi i DHR sett blivit allt värre. Tillgången är ojämlik över landet och på många håll avgiftsbelagd. Varken rollatorer, rullstol eller andra hjälpmedel är en självklarhet för alla som behöver. Så fruktansvärt illa är det faktiskt. 

De fritidshjälpmedel som behövs för en aktiv fritid är omöjliga för de flesta att bekosta själva. En påhängscykel till exempel, kostar minst 50 000 kronor. En terrängrullstol börjar på runt 80 000 kronor idag. Tillgång och förskrivning måste bli mycket bättre generellt.  

 

Arbetsmarknaden: Det är viktigt att alla som kan arbeta får göra det! Idag förekommer diskriminering vid tillsättning av tjänster. DHR kräver bland annat att DO får mer resurser och blir bättre på att ta upp anmälningar, plus att vi efterlyser en kartläggning av dagens situation. Vi vill också att arbetsgivarorganisationer blir bättre på att sprida information om de ekonomiska stöd som finns för att anpassa arbetsplatsen. 

Centerpartiet är väl känt för sin positiva inställning till företagare. Idag är det inte ens säkert att det går att ta sig in, för den som använder hjälpmedel, till de lokaler där det finns rådgivning kring att starta eget. Att starta eget företag är också svårt för många av våra medlemmar på grund av det fyrkantiga regelverket inom Försäkringskassan.

Kort sagt: Det behövs arbete på många nivåer och på många konkreta områden. Men lösningarna finns! Vi i DHR samverkar gärna med partierna för att utveckla funktionsrättspolitiken.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa