När man som vi valt att bo utanför centralorten så är man medveten om att det kan uppstå vissa olägenheter. Men som Motala kommun hanterar olika delar i sitt serviceutbud, så kan man undra om vi landsortsbor anses vara en invasiv art som ska utrotas.
Några exempel:
För några år sedan togs möjligheten för oss att lämna tidningar, glas och plåt bort både i Degerön och Karlsby. Vi tvingas åka till Borensberg eller Motala för att lämna detta. När man nu inför de nya soptunnorna så kommer vi på landsbygden att få dem sist. Det kan väl inte anses miljövänligt att vi ska få denna service sist, vi har ju flera mil att åka, för de som nu fått dessa tunnor är väl snittsträckan endast någon kilometer till närmsta återvinningsanläggning.
Kommunikation är ett annat stort bekymmer, vi blir av med koppartråden den andra juni nästa år, först nu har kommunen börjat vakna till liv för att försöka få fiber till oss. De flesta av oss är villiga att betala ganska mycket för att få detta.
Det känns ju ganska irriterande då man läser att man i centralorten skall satsa på gratis wifi, detta innebär att då man bor centralt har man gratis både bredband och telefoni.
Det mobila nätet fungerar ju inte heller. Man kan ju fundera på hur kommunen gör sina upphandlingar på telesidan. Har man inte krav på täckning i hela kommunen, detta drabbar ju inte bara oss som är friska. Det måste väl också vara en arbetsmiljöfråga för hemtjänstpersonal som skall ut till sina vårdtagare. De tvingas ut på både igensnöade vägar och bland nedblåsta träd. För att inte tala om allt vilt de kan råka ut för.
Det är ju inte bättre med annan kommunikation, man skryter om ”Närtrafik”, som ersätter nedlagda busslinjer. Det ser väl bra ut på pappret, men varför ska vi betala mycket mer än de som bor i centralorten? Jag tittade på hur man ska kunna ta sig till Borensberg, där man har sin vårdcentral, och där man ska rösta den 9 september. Det går inte att åka direkt dit, man måste åka via Motala, dubbelt så långt, knappast miljövänligt. Man kan inte heller tänka sig att låta pendeln gå till Godegård, man kräver inte ens att Banverket skall bygga in möjligheten till tågstopp då den nya järnvägen skall byggas.
Det är väl kanske inte så många som kommer ihåg hur det gick till då man lade ned stationerna i Karlsby, Degerön och Godegård i slutet på 60-talet. Man körde så kallade rälsbussar ett helt år utan att stanna vid stationerna och konstaterade att det inte fanns något behov då det inte var några resenärer. Det var inte lätt att vara resenär då tågen inte stannade.
Historien upprepar sig nu med skolan, man lägger ner skolan och tvingar befolkningen till andra lösningar. Jag hoppas verkligen att den kommande ledningen av kommunen har en annan syn på landsbygden och bland annat ser till att öppna upp skolan så fort som möjligt. Detta för att inte skrämma bort alla människor, som vill bo i en rofylld miljö, och som vill låta sina barn växa upp nära naturen med allt vad det innebär.
Till sist, varför ska man bygga om torget igen? Man har ju inte pengar till att underhålla gatubelysningen med, var tar man pengar till torget ifrån när det inte finns till underhåll på andra platser i kommunen?.