Ingen blir friskare av att vi digitaliserar in absurdum

Att som vårdpersonal efter en övermäktig period bli hänvisad till en kurs i stresshantering är som ett slag i ansiktet, skriver två sjuksköterskor.

Digitalisering i all ära, men det kan aldrig ersätta en god vård. Ingen blir friskare av ett dataprogram, menar insändarskribenterna.

Digitalisering i all ära, men det kan aldrig ersätta en god vård. Ingen blir friskare av ett dataprogram, menar insändarskribenterna.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2022-09-22 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Kan vi inte pausa och ta hand om våra patienter i stället?" (17/9):

Vi och säkert fler, instämmer med Insändaren om digitalisering i vården. Hen har verkligen fångat verkligheten och ser problemen.

Svaret är inte lika imponerande. Här slår man sig för bröstet och menar att en digitalisering av vården löser alla nuvarande problem. En riskanalys av alla digitala projekt kanske är på sin plats? En klok tanke! (insändarens)

Vad kostar alla projekt i förhållande till vad det skulle kosta att ha fler anställda i vårdnära professioner? Hur många fler vårdplatser skulle det ge?

Att som vårdpersonal efter en övermäktig period bli hänvisad till och erbjuden diverse kurser, bland annat kurs i stresshantering, är som ett slag i ansiktet!

Det är bra att analysera vård och organisation (det finns saker att ta itu med), men glöm inte bort att det är vård som är vår huvuduppgift och ingen blir frisk fortare om vi digitaliserar in absurdum! Det är människor vi arbetar med. Jag kan inte skynda på ”Arne” för att jag har 8 andra patienter som också väntar på min patientnära vård.

Ni som är långt ifrån patienterna verkar inte förstå hur det är att arbeta med människor! Digitalisering i all ära, men det kan aldrig ersätta en god vård. Ingen blir friskare av ett dataprogram!

Rolf Östlund skriver ”förändrar vi inte vårt sätt att arbeta, så gräver vi bara gropen djupare”. Vilken grop? Regionen svämmar över av direktörer och andra administratörer. Vad ser ni för grop? Den ni själva grävt?

Fler utbildade sjuksköterskor väljer andra arbetsgivare och yrken, för en bättre arbetsmiljö och bättre lön. Vad gör Region Östergötland åt det?