Frågorna kring Lalandia-projektet hopar sig och kanske kan det nya styret svara på åtminstone några av nedanstående.
Det påstås ju att Lalandia kommer att ge en massa jobb och synergieffekter som i sin tur ska generera skatteintäkter. Men vad byggs egentligen detta påstående på? HUI-rapporten brukar anges som källa men är den rapporten verkligen tillförlitlig? Enligt HUI själva är det endast en turistekonomisk analys de har genomfört.
Datamaterialet som HUI använder sig av är enligt HUI baserade på Lalandias prognostiserade besökssiffror och gäller därmed enbart om dessa uppnås. Det är alltså Lalandia själva som har levererat underlaget. Därtill har man i HUI:s beräkningar missat att ta med en mycket stor och betydelsefull faktor, nämligen att Lalandia kommer att få konkurrens av ytterligare två stora vattenland; ett i Göteborg samt ytterligare ett annat i Köpenhamn (som för övrigt kommer att bli världens femte största vattenland).
Min fråga är varför ni politiker inte är intresserade av att göra en ordentlig och oberoende marknadsundersökning som även tar med dessa nyetableringar i beräkningen? Det troliga är ju att HUI:s beräkningar enbart är glädjekalkyler och inte alls stämmer med verkligheten. För kommer turister bosatta i södra och västra delen av Sverige verkligen att välja Motalas vattenland före Köpenhamns eller Göteborgs?
Javisst har handeln det besvärligt i centrum och många affärer måste dessvärre slå igen. Men vad gör Motalaborna själva åt saken för att hålla centrum levande? Varför är inte Motalaborna bättre på att gynna handeln i centrum istället för shopping i andra kommuner eller på nätet? Och varför har handeln i Bråstorp tillåtits svälla som den gjort? Självklart har detta fått ske på bekostnad av handeln i centrum.
Många Lalandia-anhängare har stor tilltro till att turisterna kommer att rädda butikerna i centrum. Men på Lalandia kommer ju allt att finnas till buds för en köpsugen turist: restauranger, mataffärer, leksaksaffärer, klädbutiker med mera. För tänk om det istället blir tvärtom; att Motalabor handlar på Lalandia istället för att göra sina inköp nere i centrum? Då blir det ju knappast några synergieffekter alls.
Är det verkligen i sin ordning att till ett vrakpris bjuda ut ett av Motalas vackraste naturområden till ett enda företag utan att även andra företag har fått en chans att lägga ett bud? Tänk om det finns svenska företag och som mer än gärna skattar i Sverige, som är intresserade? I så fall skulle vi ju verkligen få synergieffekter i form av skatteintäkter. Och varför sätter kommunen käppar i hjulet åt lokala initiativ samtidigt som man rullar ut röda mattan åt ett utländskt – som ju inte ens kommer att skatta här?
Slutligen en sista undran: Var finns egentligen den politiska diskussionen då det gäller Lalandia? Är verkligen alla politiker så eniga i frågan som det verkar? Eller är det så att det inte är särskilt högt i tak bland politikerna och att mycket av diskussionerna sker i enskilda rum?
Än så länge har Lalandiaprojektet kostat skattebetalarna över 50 miljoner kronor och mer utgifter tillkommer. Ni folkvalda kommer snart att besluta om detaljplanerna och köpeavtalet. Har ni verkligen inför beslutandet ordentligt satt er in i alla underlag och konsekvenser? Heder åt den politiker som först vågar sätta ner foten och ifrågasätta.
Kejsarens nya kläder