Granska oavsett om boendet är kommunalt eller privat

"Det är väl självklart att beslut enligt Socialtjänstlagen om särskilt boende och de olika insatserna för personen, ska följas upp och granskas. Oavsett om det gäller kommunalt eller privat boende" skriver insändarskribenten.

"Jag förväntade mig att politikerna vill ha goda relationer med oss anhöriga" skriver insändarskribenten.

"Jag förväntade mig att politikerna vill ha goda relationer med oss anhöriga" skriver insändarskribenten.

Foto: Victor Berlin/MVT arkiv

Insändare2022-05-02 19:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående reportaget i MVT 19/4 om boendet på Nämndemansgatan.

Det var bra att kunna läsa om att det finns fyra personer som tycker att deras arbetssituation fungerar allt bättre. Kommunal hade i nuläget inte mycket att säga om Nämndemansgatan.

Enligt Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande, sker rapportering av avvikelse från både kommunen och externa boende. Han säger också att det borde inte vara mer granskning av privata utförare än av kommunala.


Andre vice ordförande i samma nämnd, Marianne Walter (S), säger att nämnden inte är lika uppdaterad om kommunens boende utan "litar" på förvaltningen och att facket inte har deklarerat några stora saker heller? Hon anser att så länge de inte får information om problem, så finns det ingen anledning att granska kommunens egna boende. Politikerna i nämnden verkar inte vilja se, inte höra och inte tala om problemen.

I slutet av juli 2021 skrev jag på socialförvaltningens hemsida, med adress till politikerna i nämnden, om att min hustru, som bodde på ett kommunalt boende, inte fick hjälp att komma till toaletten, eftersom det krävdes dubbelbemanning och mellan cirka 15.30 till 16.15 var det bara en personal i tjänst på avdelningen. Den andre hade rast för att kunna arbeta till 21.15. Båda de angränsande avdelningarna hade samma situation. Min hustru fick alltså vänta till det fanns dubbelbemanning! Jag hörde inte av någon politiker så jag skrev ytterligare två gånger. Ingen reaktion! Jag skrev en insändare som infördes i MVT 7 oktober 2021. Ingen hörde av sig.

Jag förväntade mig att politikerna vill ha goda relationer med oss anhöriga. Men det behövs inte. Det är bara att köra på till så låg kostnad som möjligt.

Hur det fungerar nu vet jag inget om, eftersom min hustru avled 4 oktober 2021. Det är väl självklart att beslut enligt Socialtjänstlagen om särskilt boende och de olika insatserna för personen, ska följas upp och granskas. Oavsett om det gäller kommunalt eller privat boende.