Godegård borde få sin chans

Nedläggningen av Godegårds skola sköttes mycket illa, tycker skribenten.

Nedläggningen av Godegårds skola sköttes mycket illa, tycker skribenten.

Foto: Henrik Gedda

Insändare2018-08-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hade vi inte haft en landsbygdsfientlig kommunledning hade Godegård med all sannolikhet varit en framtidsbygd redan nu. Hade de utnyttjat det unika läget som Godegård har och närhet till det expansiva området väster och norr om oss och dess arbetsmarknad då hade sittande politiker satsat på Godegård.

Nej, det förstod de inte, man valda en skrotningslinje. Inledningen var att sänka skolan. En Motalaskandal var den hantering och behandling som S, V, och MP genomförde mot barn och föräldrar samt hela norra bygden hösten 2017. Det finns inte ord för hur illa skolnedläggningen genomfördes samt konsekvenserna därav. Jag hoppas att hela kommunens befolkning minns detta när de går till val den 9 september. Hoppas att ingen landsbygdsbo röstar på dessa tre partier. Det är allvar nu, de viktigaste resurserna vi har är nämligen landsbygden och det får vi ställa mot den klimatslukande urbana staden!

Skolan är viktigast i en bygd. Den var på uppåtgående 2017, inflyttningen ökade med fler barnfamiljer likaså fastighetspriserna, det var brist på lediga boenden. Där har alla tidigare bygder med avfolkning ett gemensant problem och det är fritidsboende med externa ägare till fastigheter som de ärvt eller förvärvat och bor på annan ort men valt att behålla fastigheten. Det är ett fördärv för bygden, för de bofasta samt hela kommunen. De bromsar upp hela utvecklingskedjan. Fast boplikt borde gälla, eller överlåta.

Satsa på Godegård. Skola, barn- och äldreomsorg med ett brett servicecentrum med mera. Finns viljan så är det bara att bygga upp en fungerande lokalförvaltning. Samt ge möjligheter att bygga enkelt och i egen regi, gärna spritt över hela socknen, kanske både enkla villor och ett nybyggarland med några hektar mark till.

Vi ser expansionen i Zinkgruvan och dess omgivningar, vi har mineralsökning i området, något vi borde vara positiva till och intressera oss för, om vi vill ha en expansiv bygd med arbetsmarknad och ett fungerande samhälle, kanske en ny framtida industri i Godegård.

Vi ser utbyggnaden av vindkraft både öster och väster om bygden, vilket säkrar energitillgången. Ska vi åka batteri/elbil måste vi ha och utvinna både mineraler, metaller och elenergi innan vi kan åka.

Vi har enorma resurser i jord och skog som vi låter förädlas på andra orter. Varför? Danmark till exempel som knappt har någon egen skog men har större slutförädling av trävaror än Sverige.

Leif Pettersson

Godegård