Följ skollagen, Motala!

I Godegård ställer kommunen krav på behöriga lärare om skolan ska öppnas på nytt.

I Godegård ställer kommunen krav på behöriga lärare om skolan ska öppnas på nytt.

Foto: Sofia Axelsson

Insändare2019-02-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innehållet i MVT 8/2 speglar på ett mycket bra sätt den förvirring som verkar råda i Motala på vilket sätt man kan lösa frågorna om högre måluppfyllelse samt personalförsörjning i skolorna. Jag vill illustrera det med några exempel tagna ur tidningen ovannämnda dag och beskriva det verkliga läget.

Bildningsnämndens ordförande, Mark Henriksson, meddelar byborna i Godegård onsdagen den 8 februari att:

- Det är ett måste att de lärare som undervisar i den eventuellt återöppnade skolan i Godegård skall vara behöriga.

Elias Georges, oppositionsrådet, uttalar sig mer generellt och säger:

- Alla elever har rätt till en jämlik och god utbildning och att man når sina kunskapsmål. Det gäller för såväl en skola på landsbygden som en skola i stan.

Anette Sundqvist, ordförande Lärarnas riksförbund, påpekar i en insändare:

- Att alla lokala politiker har ett stort ansvar för skolan och för en så hög kvalitet som möjligt.

- I tider av lärarbrist är det viktigt att man har en plan för hur alla elever ska kunna undervisas av behöriga och legitimerade lärare.

- Höj lönerna för att locka tillbaka de som lämnat yrket, behålla de yrkesverksamma och få fler att vilja bli lärare.

Måndagen den 11 februari besöker jag kommunfullmäktiges sammanträde som inleds med “Allmänhetens frågor”. En av frågeställarna är en legitimerad och mycket välmeriterad lärare, som tillsammans med en annan legitimerad och lika välkvalificerad lärare blivit bortvalda till förmån för en obehörig sökande till en lärartjänst i centrala delarna av Motala kommun. Rektors motivering till beslutet att förordna den obehöriga är “att hen gjorde en bättre intervju”.

Frågan till bildningsnämnden handlade om riktlinjer för anställning av lärare. Ordförande för nämnden besvarade frågan med att man i första hand skall anställa behöriga lärare. Varför gör man inte det? Varför följer man inte skollagen som föreskriver att kommunerna är skyldiga att besätta lärartjänster med behöriga, om sådana finns att tillgå. De enda särskilda skäl att gå förbi en behörig är graverande sakliga omständigheter, det vill säga missbruk, psykiska problem, brottslighet.

Det är förvånande att Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund inte reagerar. I Lärarförbundets tidning skriver advokat Thorulf Arwidson om hur viktigt det är för lärarnas fackliga organisationer att bevaka lärartillsättningar. Det finns flera domar i förvaltningsdomstolar som visar att skolorna fattar fel beslut. När jag kontaktar en styrelseledamot i Lärarförbundet i Linköping och berättar om obehöriga som går före behöriga i Motala blir de mycket förvånade. Har Motala ett lokalt tillägg till skollagen ?

Det verkar som om bildningsnämnden ej blivit informerad om innehållet i skollagen eller litar blint på att verksamhetschefer och rektorer följer den. Det kommer att bli intressant att se vilka “lärare”som blir anställda till Godegård och andra landsbygdsskolor, när man helt uppenbart struntar helt och hållet i behörighetskraven för anställning även i centrumskolorna.

Hur får man fler att vilja bli lärare när lärarlegitimation och behörighet inte betyder någonting?

Whistle-blower