Fjärrvärme på rimliga villkor i Vadstena

"En självklar förutsättning för ett eventuellt projekt är att det ska bli bättre och billigare för kunderna i Vadstena" skriver Tommy Kennberg (MP), Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M).

"Kommunstyrelsen har enhälligt (alla representerade partier) beslutat att en rättslig process ska inledas om Solör inte vill följa avtalet. Där är vi nu." skriver Tommy Kennberg (MP), Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M).

"Kommunstyrelsen har enhälligt (alla representerade partier) beslutat att en rättslig process ska inledas om Solör inte vill följa avtalet. Där är vi nu." skriver Tommy Kennberg (MP), Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M).

Foto: Katarina Hydén

Insändare2021-12-19 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Vadstenas hantering av fjärrvärmen är omoralisk" 14/12.

En insändare av signaturen Medlem i Vadstena fria röst skriver en rad felaktiga uppgifter om Vadstena kommuns tvist med Solör. Samma felaktiga uppgifter har framförts tidigare och bemötts i MVT, men här är ett nytt försök att ge fakta.

Det kan inte accepteras att kunderna i Vadstena tvingas betala bland de högsta priserna för fjärrvärme. Solör har bland de högsta priserna i landet och utnyttjar sin monopolliknande ställning. Huvudägaren, ett riskkapitalbolag i Schweiz, tjänar stora pengar på kunderna i Vadstena. De många små kunderna kan i praktiken inte förhandla om priset. 

Vadstena kommun har enligt avtal rätt att köpa Solörs anläggning. Syftet är att kunna erbjuda lägre priser för fjärrvärme i Vadstena. Solör har vägrat att sälja, har tackat nej till förhandlingar och hävdar att avtalet inte gäller. Kommunstyrelsen har enhälligt (alla representerade partier) beslutat att en rättslig process ska inledas om Solör inte vill följa avtalet. Där är vi nu.

Våra sopor måste förbrännas och då bildas koldioxid, oavsett var soporna förbränns. De kan inte förbrännas i Vadstena hos Solör, som därför blir ”fossilfritt”. Soporna med sin koldioxid sorteras och återvinner det som är möjligt. Resterande förbränns på Tekniska Verken, som producerar el, biogas och fjärrvärme. De redovisar den koldioxid (även Vadstenas) som bildas i förbränningen. Det är därför helt missvisande att hävda att Solör är fossilfritt och Tekniska Verken en miljöbov. 

Insändaren spekulerar i kostnader och ledningsdragning med mera. En självklar förutsättning för ett eventuellt projekt är att det ska bli bättre och billigare för kunderna i Vadstena. Förstudien visade att det skulle vara möjligt, men flera frågor återstår. Därför pågår en gedigen undersökning för att få korrekta svar.

Vadstena kommun, insändaren och andra kommer att få svar på sina frågor. Med dessa svar kan kommunen fatta beslut om projektet ska genomföras.