Folkets park måste få står kvar som ett kulturminne över folkparksrörelsen i Motala sen 1903 samt som mötesplats för kultur- och fritidsaktiviteter i många områden.
Motala kommun har misslyckats med utveckling av Varamon. Kommunen har också totalt misslyckats med att marknadsföra Nordens största insjöbad med minst två kilometer lång sandstrand (info om strandens längd varierar), en fast botten och rent klart vatten. Vid samtal med anhöriga till Vätternrundancyklister frågade jag om de varit i Varamon. De hade ingen aning om vad det var eller var det fanns. Frågan om de inte fått info om detta i inbjudan besvarades med nej. Jag informerade om Varamon och visade vägen dit. En så enkel sak som att presentera Varamon i inbjudan till 20 000 cyklister med familjer hade med säkerhet lockat många fler till vårt underbara Varamon.
Lösningen på misslyckandet är ett nytt misslyckande. För att slippa arbetet med en hållbar utveckling säljer man marken till ett börsnoterat utländskt företag till ett pris man sekretessbelägger värderingen för. Varamon har alltid varit en samlingsplats för alla åldrar men kommunens ointresse har gjort att aktiviteter har försvunnit. Istället för att använda tomten efter Bergs golfbana lade kommunen ut den till försäljning på Blocket. Där har stått en friggebod i många år. Det finns många idéer på att utveckla Varamon och låta marken tillhöra Motalaborna som gästvänligt tar emot besökare som vill njuta av ett sammanhållet Varamon i kommunens ägo.
Motalabor har framfört förslag på olika sätt om en varsam utveckling av Varamobaden och ingen är bakåtsträvare eller gnällspik för att vi värnar om Varamonområdet. Vi är många som vill behålla den natur och miljö som skapar Varamons karaktär. Vår önskan är inte att permanenta ett misskött Varamon utan utveckla på ett sätt som tar tillvara de naturtillgångar som finns i området.
Det behövs dessutom alternativ/konkurrens till restaurang Sjövik där barnfamiljer till ett rimligt pris kan inhandla mellanmål, glass eller dylikt under en dag på stranden. Sommarlediga gymnasieelever kan anställas av kommunen att gå strandvakter för både säkerhet och ordning. En liten sjukstuga för omplåstring är en annan idé. Det tillsammans med bevarande av Folkets park med en levande utepark för allmänheten och många möjliga aktiviteter i den så kallade Parkhallen skapar arbetstillfällen där skattepengar tillfaller kommunen och inte ett danskt företag. Varför inte julmarknad vintertid i en vackert upplyst park och skidspår för barnfamiljer och skolutflykter.
Varamons vänner genom
Iréne Karlsson