Den nya Motalaskandalen

Protester. Att många kritiserade beslutet om nedläggning av Godegårds skola rubbade inte de styrande politikerna.

Protester. Att många kritiserade beslutet om nedläggning av Godegårds skola rubbade inte de styrande politikerna.

Foto: Katarina Hydén

Insändare2018-02-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna skandal är väl inte lika stor som den förra, men har nog även denna ekonomiska förtecken.

Detta inlägg är ett litet försök till konsekvensanalys för en liten ort som Godegård och en förhoppning att detta misstag inte upprepas på någon annan ort i kommunen.

Media har hittills rapporterat mycket om nedläggningen av Godegårds skola och för detta tackar vi Godegårdsborna.

Alla dessa skrivelser har inte lyckats rubba de styrande i Motala kommun att ompröva sitt förhastade beslut. Nu har det även nått SVT1. Programmet ”Landet runt” har haft ett inslag om nedläggningen och bildandet av en protestgrupp i Fornåsa mot Motala kommuns agerande gentemot landsbygden.

De styrande i Motala kommun talar vitt och brett om att satsa på landsbygden, men agerar tvärtemot. De verkar vilja centralisera sin verksamhet till centralorten på bekostnad av de mindre orterna, som de facto även finns i kommunen. Nedläggningen av äldreboendet Solgläntan i sin nuvarande form har nog påbörjats. Tomma lägenheter hyrs tydligen inte ut till vårdkrävande personer.

Förskolan kan nog hamna i samma dilemma om barnfamiljer flyttar och nya inte vill flytta till Godegård, då det inte finns en skola i närheten. Idrottsföreningar och kyrkor vilka försöker ge barnen en meningsfull fritidsverksamhet arbetar också i motvind.

Godegårdsbor betalar faktiskt också skatt och är berättigade till viss social service. Det går tyvärr inte att leva bara på frisk luft, vacker natur, ett rikt djurliv och svamp- och bärplockning Alla är välkomna hit, inte bara på Godegårds marknad, för att uppleva allt detta.

De som drabbats värst av nedläggningen är barnen. Visserligen är barn anpassningsbara, men det finns väl en gräns. Jag undrar vilka spår det satt, att behöva byta skola mitt i ett läsår, lämna lärare och skolkamrater, eftersom klasserna splittrats. Dessutom få betydligt längre resväg. Barnen i norra Godegård får först åka till affären i Godegård för att sedan transporteras till Tjällmo skola tillsammans med barnen från byn. Tjällmo skola ska ha en stor eloge, eftersom de låter barnen göra gymnastik på morgnarna, för att orka med sin skoldag.

Hur lärare och övrig personal som fått byta arbetsplatser, och föräldrar som kämpar med att pussla ihop sitt liv mår vet jag inte. Det finns åtminstone en politiker i Motala som slutat på grund av nedläggningen.

Men vi i Godegård fortsätter att kämpa för våra rättigheter, även om det är ibland känns som Davids kamp mot Goliat!

Anitha Lööv

Godegård