Anledningen till att Rundradiomuseet finns i Motala är att Rundradiostationen för Sverige fanns här och att anropet ”Stockholm–Motala” är en del av Rundradions historia. Stationen i Motala användes för sändningar fram till 1962. Rundradiomuseet öppnade 1977 då det var i Televerkets ägo som då svarade för radio- och tv-sändningar i Sverige. 1992 övertog Teracom AB ägandet av museet.
I mitten av 1990-talet arbetade företaget Teracom AB med planering och renovering av museet.
Den 17 juni 1997 återinvigdes Rundradiomuseet i Motala av landshövding Björn Eriksson, samtidigt firade Rundradiostationen och radiomasterna i Motala 70-årsjubileum och Rundradiomuseet 20 år.
Att Motala kommun satt stort värde på Rundradiomuseet och radiomasterna visar sig genom den omfattande renovering som utfördes på masterna under 1996. Det är självklart att det var en diskussion om kostnaden. Men mot bakgrund av det värde som masterna har som kännetecken för Motala kommun, de är en viktig del av vår historia, så blev det enighet kring beslutet.
I mitten av 2000-talet ville Teracom AB inte längre bidra ekonomiskt till Rundradiomuseet, man avsåg också att sälja byggnaden på sikt. Teracom och kommunen hade tidigare ingått en överenskommelse där kommunen och Teracom AB gick in med 400 000 kronor vardera per år till verksamheten.
Efter år av diskussioner övertog Motala kommun ägandet av Rundradiomuseet.
Rundradiomuseet i Motala är inte bara en ”tom lokal” utan det är en del av radiohistorien med våra radiomaster, 120 meter höga, som blickar ut över bygden och som är ett kännetecken och en symbol för staden. Allt detta är också en del av Bondebacka friluftsområde som väl förtjänar att vara kvar i Motala kommuns ägo samt att utvecklas och bevaras.
Sonia Karlsson