Bandyhall på befintlig plats är lösningen på låsningen

"Detta beroende av Lalandias eventuella etablering skapar sådana låsningar att till slut ingenting händer" skriver insändarskribenten.

"Det är vad som händer på riktigt som räknas" skriver insändarskribenten.

"Det är vad som händer på riktigt som räknas" skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Insändare2022-04-04 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer till Alliansens debattinlägg om ishallarna. Man skriver bland annat:

”Alliansen tar ansvar för att detta blir bra för hela Motala; tar inga förhastade beslut och mark och resurser nyttjas på bästa tänkbara sätt.”

- Att man inte tar förhastade beslut har vi alla noterat. Ishallen har ältats i 10 år, och när man äntligen tog beslut så står man inte längre fast vid det.

- Mark och resurser nyttjas definitivt inte på bästa tänkbara sätt. Här ska nu byggas en lyxig dubbelhall för 300 miljoner på attraktiv tomtmark, i stället för att bygga en vanlig bandyhall på befintlig plats för under 100 miljoner och behålla den helt intakta ishockeyhallen.

- Det så kallade Kanalstråket mellan järnvägsstationen och kanalen ska bebyggas med bostäder, vilket är bra. Men det området hänger ju inte ihop med isstadion. Hela fotbollsstadion ligger emellan. De enstaka extra bostäder som skulle få plats på isstadion, inklämda mellan järnvägen och fotbollsstadion, ska väl inte få avgöra var ishallen ska ligga.

- Bandyhallar brukar kunna byggas på mindre än ett år på andra ställen, men här ska det ta 18-24 månader. Är den här dubbelhallen så komplicerad, eller är det dålig inköpsverksamhet?  

- Ska man nu ytterligare öka på kostnaderna genom att flytta Zeros fotbollsplan och camping? Finns det inga gränser för slöseriet?

Andra frågor till kommunen:

1. Först nu när Folkets Park är rivet och alla semesterstugor är bortslumpade kommer man på att detaljplanen inte följer Mark- och miljödomstolens krav. Var inte deras krav på strandskydd kända av kommunen?

2. Om nu Lalandia kräver mera mark för sina semesterboenden än vad som kan erbjudas vid Folkets Park, kan väl ett mindre tilläggsområde erbjudas i närheten av ishallarna. Vissa semesterbostäder vill kommunen ska byggas där parkeringen Vildmarken finns idag (mark- och miljödomstolen har sagt nej till planen men kommunen har överklagat domen), så de kommer ändå att vara utspridda om Lalandia blir verklighet i Varamon. På det sättet kan ju Z-parken och fotbollsplanen ligga kvar.

3. Ska vår kommun fullständigt låta sig styras av Lalandia? De måste väl också kunna jämka på sina krav. Eller?

Enda sättet att få något att hända är att bygga en helt vanlig bandyhall på befintlig plats. Detta beroende av Lalandias eventuella etablering skapar sådana låsningar att till slut ingenting händer. Om inte annat borde Alliansen tänka på att det är valår i år. Inte ens ”förklarande” debattinlägg på insändarsidan eller stöttning från MVT:s ledarsida kan rädda förtroendet från allmänheten. Det är vad som händer på riktigt som räknas.