Att lita på Lalandia till hundra procent är naivt

"Så hur agerar nu våra styrande och vilka villkor ställer de på att Lalandia verkligen kommer att ha några pengar för att bygga äventyrsbadet efter att de har köpt marken?" skriver Varamons Vänner.

"Lalandia är ett stort riskprojekt och nu söker man alltså efter nya köpare till sina tre anläggningar i Danmark" skriver Varamons Vänner.

"Lalandia är ett stort riskprojekt och nu söker man alltså efter nya köpare till sina tre anläggningar i Danmark" skriver Varamons Vänner.

Foto: Peter Calén

Insändare2022-10-17 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Harriet Svensson för insändaren den 10 oktober.
 

Vi kan bara instämma i den oro vi alla bör känna gällande Lalandia och dess moderbolags skuldberg.
Parken Sport & Entertainment drabbades hårt av pandemin och deras skulder till bankerna har under de senaste åren växt till nära 1,4 miljarder danska kronor (motsvarande 1,9 miljarder svenska kronor).

Under 20 - 21 sålde Lalandia semesterhus och lägenheter för 526 miljoner danska kronor. Dessa stugor och lägenheter ingår i den nyligen öppnade anläggningen i Söndervik på danska västkusten. Trots detta inflöde till kassan har man inte lyckats minska företagets skuldberg.

Lalandia är ett stort riskprojekt och nu söker man alltså efter nya köpare till sina tre anläggningar i Danmark. Men ett äventyrsbad är dyrt att driva och att hitta köpare i dessa tider med skyhöga elpriser och stigande räntor är troligtvis inte lätt. Dessutom med ett förväntat dalande besöksantal till följd av de ekonomiska åtstramningarna som ju kommer att drabba de flesta hushållen.

Men Lalandiaprojektet är ett stort riskprojekt även för Motala kommun. Dels för att kommunen har investerat ofantligt stora summor pengar i projektet, dels för att man i avtalet inte har förbundit Lalandia att ens bygga äventyrsbadet. Avtalet saknar nämligen en återköpsklausul, vilket innebär att Lalandia behåller marken även i den händelse de inte skulle få några lån av bankerna för att kunna bygga äventyrsbadet. Däremot står det dem fritt att sälja marken vidare. 

En fin och välbehövlig affär för Lalandia som ju är i behov av ett kassinflöde! Motala kommun har ju bekostat och upprättat de detaljplaner som gör att den affären i så fall skulle kunna bli mycket lönsam för Lalandia. Eventuella köpare vet ju via detaljplanerna vad som är tillåtet att byggas, och semesterhus vid attraktiva lägen med färdiga detaljplaner betingar höga priser. Behovet av en eventuell försäljning av Lalandias anläggningar i Danmark aktualiserades redan i början av 2022. I samband med det fick kommunalrådet Mark Henriksson frågan på vilket sätt denna försäljning skulle komma att påverka Lalandias eventuella etableringen i Motala. 

Frågeställaren poängterade vidare att Lalandias ekonomi är en angelägenhet för hela kommunen eftersom de har möjlighet att köpa attraktiv mark för en billig penning. Mark Henriksson ville inte svara utan hänvisade frågeställaren vidare till Lalandia: ”För frågor om deras ekonomi och verksamhet får jag hänvisa till Lalandias kundtjänst/kontor.” Kommunledningen var då ointresserade av att föra en dialog med Lalandia om vilka ekonomiska resurser de hade och om de kunde garantera att bankerna kommer att låna ut några pengar till dem.
 

Så hur agerar nu våra styrande och vilka villkor ställer de på att Lalandia verkligen kommer att ha några pengar för att bygga äventyrsbadet efter att de har köpt marken?

Att vara så naiv så att man till hundra procent litar på Lalandia är knappast att ta ansvar för kommuninvånarnas gemensamma pengar och egendom.