Än finns frågetecken om Lalandia

Lalandia. Skribenten är inte så övertygad om att en satsning i Motala främjar kommunen.

Lalandia. Skribenten är inte så övertygad om att en satsning i Motala främjar kommunen.

Foto: Lina Handberg

Insändare2018-02-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Stora vinster med Lalandia”, 16/2

Camilla Egberth och Caroline Unéus skriver att min insändare ”tyvärr bygger på en rad antaganden och några direkta felaktigheter”. Det vill säga att jag skrivit om att bygga simhall på tomt som ska ägas av Lalandia. I kommunens eget dokument under rubriken Aktiviteter och tidsplan, står ju ”Om kommunen av upphandlingsrättsliga skäl och/eller driftsmässiga skäl inte kan integrera prövas en simhall och Aquadom i separerade byggnader inom tomten … etc.” Enligt den formuleringen kan nog fler läsare än jag tycka att det är en uppenbar risk för att simhallen byggs på mark som ägs av Lalandia.

Lite längre ner står under rubriken Riskanalys ”Aquadome och simhall kan av olika skäl bli uppförda i separata byggnader varvid synergier minskar. Om Lalandiaetableringen ej genomförs ger det andra förutsättningar för simhall i detta läge. Ägarbyte för Lalandia i Varamobaden kan ge andra förutsättningar för simhallens drift om simhallen är integrerad”. Denna formulering visar också på att tanken finns eller åtminstone har funnits att koppla ihop simhallen och Aquadomen i en huskropp eller sammanfogas på något sätt.

I dokumentet står också bland annat om ett markanvisningsavtal på totalt 282 500 kvadratmeter att ”Motala kommun har förbehållit sig rätt och utrymme att uppföra en simhall i anslutning till Aquadomen.”

Mina så kallade antaganden bygger på att kommunen i uppgörelsen får in 61 miljoner kronor i stället för att sälja marken som villatomter för en betydligt större summa.

Det vore rimligt att priset per kvadratmeter ska ligga i samma nivå som kommunen betalat för den inköpta marken. Att 282 500 kvadratmeter skulle kunna räcka till 282 tomter bör vara rimligt, varvid kommunen skulle kunna inhösta cirka 197 miljoner. Det har ju angivits att medelinkomsten är just 32 000 kronor per månad och därför är det rimligt att tänka sig att familjer med två inkomsttagare per familj, som bygger sig ett hus i allra flesta fall har som lägst medelinkomst. Enligt mitt sätt att räkna borde dessa familjer kunna betala ungeför 64 miljoner i skatt. Det skulle innebära betydligt mer till kommunen än de upp emot 19 miljoner som anges i insändarsvaret.

Då nu HUI-rapporten anger uppemot 19 miljoner per år som skatteintäkt, är det ju uppenbart att det inte blir någon lysande affär för Motala att Lalandia får ta hand om värdefull mark och inhösta inkomster från olika delar i projektet. Lalandia som är ett dotterbolag till börsnoterade Parken Sport & Entertainment A/S, inger heller inte precis någon trygghetskänsla när man läser om bolaget, vars styrelseordförande sitter i 28 olika styrelser. Bolag som visar ringa avkastning på eget kapital är väl inte att rekommendera som partner i ett stort projekt.

Anna-Lisa Hagenborg

Svar, slutreplik.

Som vi nämnde i vårt senaste svar kommer kommunen att äga den mark som simhallen kommer att byggas på och kommer också att ha full rådighet över driften av simhallen. Det kommer att finnas en tydlig fastighetsgräns mellan kommunens fastighet och Lalandias. Som Anna-Lisa Hagenborg nämner i sitt svar var det redan från början så att kommunen reserverade mark för en simhall i samband med markanvisningsavtalet, vilket är den mark kommunen nu kommer att använda.

När det gäller villatomterna kan vi åter igen konstatera att marken är avsatt för besöksändamål, men villatomter kommer att erbjudas till intressenter på andra platser i kommunen även i framtiden. Att få 320 000 nya besökare till kommunen och nya arbetstillfällen motsvarande cirka 340 heltidstjänster vore enligt oss en lysande affär både för Motala som kommun och för vårt näringsliv som helhet. Man kan också konstatera att de skatteintäkter som är beräknade i HUI:s rapport inte innebär några större löpande utgifter för Motala kommun, medan en ökande befolkning självklart är välkommet men också förknippat med ökande kostander för kommunen vilket gör att nettoeffekten av Hagenborgs förslag skulle bli betydligt mindre än hennes uträkning. Vi står därmed fast vid att Lalandias etablering är ett mycket välkommet tillskott i Motala!

för Motala kommun

Camilla Egberth (S)

kommunalråd

Caroline Unéus (M)

oppositionsråd