Det fanns flera som var intresserade av att bygga

Det fanns flera byggentreprenörer som var intresserade av att utveckla siloområdet i Vadstena, anser insändarskribenten.

Nu har juridiska processen rörande siloområdet inletts i tingsrätten.

Nu har juridiska processen rörande siloområdet inletts i tingsrätten.

Foto: Katarina Hydén/arkiv

Insändare2022-07-22 18:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren Många byggprojekt pågår och planeras i Vadstena

Skribenten i rubricerad insändare, kommunalrådet Peter Karlsson, skriver inte hela sanningen, ja delvis en medveten lögn. Han skriver ”Ett par tänkta projekt har inte kunnat genomföras. När det gäller silo-området har tidigare ägare inte lyckats intressera byggentreprenörer …”? 

Byggherrar i siloprojekten hade fyra byggentreprenörer som var intresserade att genomföra ombyggnaden av silon och nybyggnader av villor ner mot vattnet. Förutsättningen för byggandet var att kommunen fullföljde ett mellan kommunen och byggherrarna beslutat och tecknat exploateringsavtal för området. Efter att kommunen fullföljt etapp 1 i avtalet, förundersökt marken och antagit ett detaljplaneprogram för bostadsbebyggelse, stannade kommunens arbete inför etapp 2; att göra en detaljplan enligt detaljplaneprogrammet.

I stämningen av kommunens agerande till tingsrätten i Linköping fick kommunen betala ett skadestånd till byggherrarna på nära fem miljoner kronor, på grund av att kommunen hade brutit ingånget avtal och inte fullföljt det med att göra den avtalade detaljplanen. I denna tingsrättsförhandling var kommunalrådet Peter Karlsson med och tyckte efteråt att det var överkomligt att med skattemedel betala skadeståndet på nära fem miljoner och därmed slippa göra en detaljplan för bostadsbyggande i området. (Se artikeln i MVT den 22 mars i år.) 

I och med att kommunen i tidigt skede meddelat våra byggentreprenörer att det inte kommer att blir någon detaljplan för bostadsbyggande i detta hamnområde, fanns inte heller något intresse att engagera sig här för någon byggentreprenör. Det är anledningen till att det inte blev någon ombyggnad av silon mm. 

Vi tycker att kommunalrådet Peter Karlssons insändare vilseför Vadstenas invånare grovt och att det därför finns grund för att byta ledning i kommunens styre. Om förtroendevalda politiker vilseför sina uppdragsgivare, kommuninvånarna, bör de inte få fortsatt förtroende och bör därför bytas ut vid kommande val! 

Vadstena behöver en ny ledning för att skattemedel ska hanteras med ansvar och att idéerna om mer byggande i centrala Vadstena ska ske samtidigt som man sparar åkerjorden till odling av jordbruksprodukter.