Många byggprojekt pågår och planeras i Vadstena

Allt är centralt i Vadstena enligt debattören.

Allt är centralt i Vadstena enligt debattören.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-07-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är väldigt glädjande att många vill flytta till Vadstena. Det visar att det är attraktivt att bo här, för det räcker inte med bara lediga bostäder för att människor ska flytta hit. En levande kommun, bra skolor, butiker, fritidsaktiviteter, äldreomsorg, kommunal service – det är mycket som ska fungera och som är utmaningar för kommunen och dess politiker. 

I en insändare efterfrågas en ny politisk ledning för att förverkliga nya bostäder centralt i Vadstena. De flesta vet att det inte är politiker eller kommunen som förverkligar bostäder, utan byggföretag som bygger på uppdrag eller i egen regi på sin egen mark. Och det sker på många områden i Vadstena, här och nu.

Här pågår arbeten för nya bostäder i relativt centralt läge på flera håll. Några exempel är Klosterängsvägen, Arnövägen och Lastköpingsgatan. Förra året var Trygghetsboendet nära Asylenparken klart. Där finns 32 hyresrätter med gemensamhetslokal och viss service. Vid Motalagatan har privata företag under de senaste 1-2 åren byggt kedjehus och flerbostadshus med sex-åtta lägenheter i vardera.

HSB kommer att bygga hus med cirka 44 lägenheter vid Birgittastranden och ViBoGård planerar ett seniorboende med 36 lägenheter vid Klosterledsgatan. Dessutom kommer fler villatomter, som är efterfrågade, snart bli tillgängliga i Tycklingeområdet. Det är med andra ord en riktig byggboom i Vadstena.

Birgittaområdet står på tur inom en överskådlig framtid. Nu, under skolprojektet, används lokalerna som temporära skollokaler. Det sparar många miljoner eftersom kommunen slipper hyra tillfälliga baracker. Under tiden kan detaljplaner göras klara. Hur många bostäder som kan byggas vet vi ännu inte, men det blir ett betydande antal under flera år.

Ett par tänkta projekt har inte kunnat genomföras. När det gäller silo-området har tidigare ägare inte lyckats intressera byggentreprenörer och byggnation i Asylenparken har stoppats av Mark- och miljööverdomstolen. Andra projekt har kommit i stället. Det har inte byggts så mycket på 40 år som under denna mandatperiod. Det är väldigt positivt för Vadstena kommun.

Många vill bo i Vadstena och många byggprojekt pågår och planeras, som ger både nya bostäder och samtidigt friställer äldre ofta lite billigare bostäder, som kan passa bra för yngre till sitt första egna boende. Allt detta sker tack vare ett långvarigt och uthålligt planarbete av kommunens tjänstemän och politiker. Jag är glad och tacksam över att i någon mån ha bidragit till detta.