Det här är ett svar på "Vad vill politikerna i regionen göra för oss ME-sjuka?" 14/5.
Låt mig först understryka att alla patienter har rätt till ett omhändertagande inom hälso- och sjukvården utifrån sina behov och på den vårdnivå som bedöms vara mest lämpad att utföra vården. För många betyder det att ett besök inom primärvården räcker men för de som har mer avancerade och komplexa behov kan vård erbjudas på en specialistklinik. Det gäller även för patienter med behov kopplat till komplicerad trötthet vilket innefattar ME/CFS.
Region Östergötland uppmärksammade behovsgruppen ME/CFS redan under 2015. Ett särskilt uppdrag gavs till verksamheten att utveckla ett omhändertagande på specialistvårdnivå och riktade medel avsattes för detta och en mottagningsverksamhet byggdes upp.
Vi har genomfört utbildningsinsatser för primärvårdens medarbetare och verksamheten följer det aktuella forskningsläget inom området. Det ligger ett uppdrag till verksamheten rörande komplicerad trötthet (där ME/CFS ingår) och de patienter som har mer komplexa behov kan remitteras till specialistklinik (Smärt – och rehabiliteringscentrum) inom regionen. Med detta så bedömer vi att vård på specialistvårdsnivå redan erbjuds inom regionen idag. I Region Östergötland jobbar både vi politiker och våra medarbetare ständigt med att utveckla och göra vården bättre.
Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande
Elisabeth Olofsson lyfter en viktig och angelägen fråga. Det är tyvärr känt att ME-patienter ofta hamnar mellan stolarna och att bemötandet många gånger brister i vården. Det är givetvis inte acceptabelt. ME-patienter ska – liksom alla andra patientgrupper – kunna känna sig trygga med att vården finns där, när den behövs.
Men där är vi alltså inte idag, det är tydligt. Som Elisabeth Olofsson skriver finns mottagningar för långtidscovid i vårt län (även om mottagningen på US nu stänger ner och primärvården kommer få ta ett större ansvar för den patientgruppen), med väldigt positiva resultat. Där samlas en mångfald av kompetenser runt patienten med fokus på hur patienten ska få utredning, stöd och behandling. Då besvären och behoven ofta liknar varandra borde det finnas mycket kunskap och erfarenheter att använda även för ME-patienter.
Som politiker kan jag inte göra bedömningen exakt hur vården ska vara uppbyggd för ME-patienter. Det är något som professionen i vården måste avgöra utifrån sina kompetenser. Men vad som däremot är tydligt är att vården idag brister när det kommer till ME-patienter och att åtgärder krävs för att komma tillrätta med det. Jag kommer lyfta frågan vidare för att säkerställa en bättre ME-vård, som mycket väl skulle kunna vara genom en specialiserad mottagning. Men primärvården spelar också en viktig roll, där riktlinjer krävs för handläggning och rutiner för hur patienter ska få utredning, stöd och behandling.
Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland