Naturskyddsföreningen ser en etablering av turistanläggningen Lalandia som en fin möjlighet till ett mer hållbart Motala. Förra året tog vi initiativ till och beviljades statsbidragsstöd (LONA-bidrag) för att undersöka förutsättningarna att skapa ett modellområde för hållbar utveckling i Motala, ett så kallat Biosfärområde. Med en målinriktad planering bedömer vi att Motala har goda förutsättningar att utvecklas till en signifikant aktör inom natur- och kulturturismen. Med ett fokuserat arbete med vår gröna infrastruktur i landskapsplaneringen, kan vi få ett bättre samspel mellan ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Besöksnäringen stärks samtidigt som vi tar stora kliv mot uppsatta miljömål.
I MVT har vi kunnat läsa att Johan Andersson (S), med erfarenheter från plan- och miljönämnden, vill se öppenhet kring etableringen av Lalandia. En självklarhet då kommunen enligt egna riktlinjer ska ha ett utåtriktat perspektiv som bygger på dialog och samverkan. Alltför ofta följer kommunen inte sina egna riktlinjer och miljölagstiftningen. Exempel på vår kritik är bostadsplanerna på hamnparkeringen. Ett annat exempel är bostadsplanerna för Bromma/Kärsby/Djurkälla-området, där det finns riksintressen för naturvård, friluftsliv och geologi, blandlövskog med höga naturvärden, vattenskyddsområden och Natura 2000-områden med flera intressen.
Dyra bostäder på attraktiv mark för finansiellt starka personer utgör inte tillräckliga skäl att köra över ett mycket starkt allmänt intresse. Vi blev besvikna att via media före julhelgen få ta del av beskedet att Kommunstyrelsen beslutat köpa skogsmark invid Lemundavägen för bostadsbyggnation. Bostäder i det aktuella området kommer att stänga ute de många hästryttare, oftast kvinnliga, som vill ta sig över Lemundavägen och upp till Ödebyskogen för motion och fina friluftsupplevelser.
Naturskyddsföreningen kräver att kommunen tillämpar existerande riktlinjer, miljömål och miljölagar. Låt etableringen av Lalandia få bli en vändpunkt med ökat fokus på hållbar utveckling. Som första åtgärd måste kommunen avsluta bostadsplaneringen Bromma/Djurkälla/Kärsby. Låt det attraktiva natur- och friluftsområdet i norra Varamon slippa ytterligare exploatering och utveckla och stärk detta upplevelsestråk mot norra Vätternbygden för kommande generationer.
Ett hållbart utvecklat område i norra Varamon kommer att bli en framgångsfaktor och även stärka etableringen av Lalandia i södra delen av Varamon samt gynna övriga lokala aktörer inom besöksnäringen.