Ta ansvar för ert misslyckande Alliansen

Alliansen konstaterar i sin artikel att Solidariskt Motala 2018 efterlÀmnade ett underskott pÄ 20Mkr. Underskottet frÄn socialnÀmnden var 11mkr och bildningsnÀmnden 5mkr.

"Vi anser fortfarande att de sparÄtgÀrder som genomförts har varit och Àr skadliga för Motala kommun" skriver representanter frÄn Socialdemokraterna i Motala.

"Vi anser fortfarande att de sparÄtgÀrder som genomförts har varit och Àr skadliga för Motala kommun" skriver representanter frÄn Socialdemokraterna i Motala.

Foto: Lina Handberg

Debatt2021-12-23 15:45
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det hÀr Àr ett svar pÄ "Vi mÄste stÀlla om för att komma i balans" 25/12.

Vi reagerar starkt pÄ att Alliansen vill ge sken av att det Àr det hÀr underskottet som dem brottats med de senaste Ären. Alliansen menar att socialnÀmnden inte hade grepp om sin ekonomi. Idag 2021 Àr underskottet i socialnÀmnden 38 miljoner. Kom dÄ ocksÄ ihÄg att i de 11 miljonerna som socialnÀmnden gick back 2018 var ocksÄ ekonomiskt bistÄnd, Placering av barn och unga samt missbruksvÄrden inrÀknade och hanterade. Verksamheter som socialnÀmnden med Mats Andersson som ordförande har fÄtt bortrÀknat frÄn sitt underskott. Trots det gÄr socialnÀmnden med 38 miljoner i underskott.

Vi undrar: Vem, Mats Andersson, har inte kontroll över ekonomin i socialnÀmnden och vem har svÄrt att leda och styra? 38 miljoner. Vad ligger det egentliga underskottet pÄ om man skulle lÀgga till ekonomiskt bistÄnd. Placering av barn och unga samt missbruksvÄrden? Det tror vi att Motalas invÄnare tillsammans med oss skulle vilja veta.

Under pandemiĂ„ren har den S-ledda regeringen skjutit till cirka 130 vĂ€lfĂ€rdsmiljoner till Motala kommun. Vi minns mycket vĂ€l att 2019 Ă„rs resultat som rĂ€ddades bland annat av utförsĂ€ljningen av Skogsborg. Alliansen har tydligt visat att de inte klarar att stĂ„ pĂ„ egna ben, vilket oroat oss under denna mandatperiod. 

Om vi inte haft den regeringen vi nu har sĂ„ hade Alliansen suttit med ett stort ekonomiskt underskott. Revisionen Ă€r ocksĂ„ oroade över socialnĂ€mndens ekonomiska resultat för 2022. Alliansen har sjĂ€lva uttalat att de inte Ă€r i mĂ„l med att tillskapa vĂ€lfungerande strukturer för styrning och ansvarsfördelning för att fĂ„ en pĂ„litlig ekonomisk uppföljning, vilket vi instĂ€mmer i. 

SocialnĂ€mnden har haft cirka 30 miljoner i underskott Ă„rligen under hela denna mandatperiod. Vi kĂ€nner en stark oro över vilket arv Alliansen lĂ€mnar efter sig till Motala kommun. Vi anser fortfarande att de sparĂ„tgĂ€rder som genomförts har varit och Ă€r skadliga för Motala kommun. Ramarna för socialnĂ€mnd och bildningsnĂ€mnd Ă€r för lĂ„ga och mĂ„ste höjas. VĂ€lfĂ€rden mĂ„ste fĂ„ kosta, Motalaborna Ă€r vĂ€rda en vĂ€lfĂ€rd av högsta kvalitet och vi kommer att sĂ€ga nej till varje förslag som leder till försĂ€mrad vĂ€lfĂ€rd. 

Alliansen anser att ett av skÀlen till att man mÄste stÀlla om i verksamheter Àr att bromsa takten pÄ nettokostnadernas utveckling. VÄr utgÄngspunkt har hela tiden byggt pÄ en hÄllbar omstÀllningsprocess dÀr förvaltningar och verksamheter ska ges möjlighet att effektivisera och prioritera pÄ ett realistiskt och lÄngsiktigt sÀtt. SamhÀllsnyttan ska vÀgas in i alla beslut. Vi har Àven motsatt oss Alliansens generella och kortsiktiga sparförslag dÀr man utan vare sig konsekvensbeskrivning eller lÄngsiktig ekonomisk plan hyvlar i nÀmndernas budgetar.

Vi vill se effektivare arbetssĂ€tt, bĂ€ttre arbetsmiljö och minskad sjukfrĂ„nvaro, inte en minskad vĂ€lfĂ€rd i Motala. Vi socialdemokrater vet vad vi vill och vi Ă€r ocksĂ„ tydliga. Vi tror pĂ„ en stark vĂ€lfĂ€rd, att sĂ€kerstĂ€lla kvaliteten i skolan med fler vuxna, fler som trĂ€nar pĂ„ HĂ€lsocenter, en god hemtjĂ€nst med personalkontinuitet samt schyssta arbetsvillkor för de anstĂ€llda. Trygghet Ă€r en garanti för en vĂ€rdig Ă€ldreomsorg. NedskĂ€rningar och utförsĂ€ljningar till vinstdrivande företag fĂ„r inte gĂ„ före en omsorg som styrs av medmĂ€nsklighet och kvalitet. 

Vi tar ansvar för den ekonomiska utvecklingen genom att planera strategiskt och vi skapar en lÄngsiktig hÄllbarhet genom satsningar pÄ det förebyggande arbetet. Vi vet att det starka samhÀllet bygger man gemensamt. DÀrför tillskjuter vi extra resurser för att kunna stÀrka upp vÄrden, omsorgen och skolan.