”Vi har inte svängt i den frågan. Vi har hela tiden sagt att om kvinnojouren tecknar avtal så finns det pengar”. Så uttalade sig kommunalrådet Camilla Egberth (S) i Motala Tidning den 1 april.
Så lät det dock inte när frågan först kom upp om mer medel till kvinnojouren. Då var motiveringen att bidraget på 350 000, som var tillfälligt under tre år, inte skulle förlängas. Det fick räcka med de 250 000 kronor som man får av kommunen sedan flera år. Motivet då var att statens bidrag hade ökat och då kunde kommunen dra ner eller slopa sitt tillfälliga bidrag. Ett ytterligare motiv var att Motala kvinnojour inte borde få mer per invånare än Brottsofferjouren.
Vi liberaler och även övriga partier i Allians Motala anser att så kan man inte hantera bidraget till Motala kvinnojour. De statliga bidragen måste sökas varje år och går i första hand till olika projekt och en mindre del till den ordinarie verksamheten. Dessa medel är mycket osäkra. Ibland får man det man har sökt, ibland lite och ibland inget alls. På så lösa grunder kan kvinnojouren inte bygga en långsiktig och stabil verksamhet.
Vi anser att det är kommunens ansvar att stå för finansieringen av den grundläggande verksamheten som kvinnojouren har. Sedan om man får statliga medel som man har sökt så förstärker det verksamheten ytterligare, men de är som sagt osäkra. Vi har således förordat att kvinnojouren får sammanlagt 600 000 kronor per år. Det motsvarar cirka 14 kronor/invånare. Det är i samma storlek som många andra större kommuner ger. Det anser vi är en rimlig nivå. Vi anser också att det är bra om det skrivs ett IOP-avtal (Ideellt-offentligt partnerskap) som är minst tre år, gärna fem år som vissa andra kommuner har.
Att jämföra kvinnojouren med brottsofferjouren är inte relevant. Brottsofferjouren har en helt annan verksamhet och fick för övrigt ett kraftigt höjt bidrag i år, då de har ändrat inriktning på sin verksamhet. Ria/Hela Människan fick inget bidrag alls under förra året av kommunen och hur det blir i år är osäkert, trots att även de gör stora sociala insatser.
Motala kommun borde på ett mer systematiskt sätt stödja dessa, och även andra ideella krafter i civilsamhället, som gör ett ovärderligt arbete för sina medmänniskor på det sociala området. Vi liberaler anser att socialdemokraterna har svängt i frågan om bidraget till kvinnojouren. Det tack vare att Allians Motala och Vänsterpartiet envist har hävdat att man måste få behålla de 350.000 kronor som man har haft under de tre senaste åren. På så sätt kan Motala kvinnojour bedriva en verksamhet grundat på ett långsiktigt avtal och på en rimlig bidragsnivå från Motala kommun.