Ob-tilläggen: "En mycket dålig arbetsgivarpolitik"

Skribenten ifrågasätter regionstyrets beslut om höjd ob-ersättning, men inte till undersköterskor.

Skribenten ifrågasätter regionstyrets beslut om höjd ob-ersättning, men inte till undersköterskor.

Foto: Thomas Augustsson

Debatt2023-01-09 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I MVTs ledare (3/1) kritiseras de som är kritiska till den orättvisa höjningen av vissa yrkesgruppers ob-tillägg i regionen. Tyvärr visar ledartexten upp stora brister när det gäller förståelsen för hur svensk arbetsmarknad och hur regionens kollektivavtal är utformade. Bristande kunskap kan ju enkelt leda till felaktiga slutsatser. Så även i detta fall.

Grundläggande för lönebildningen är precis som ledarskribenten överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. Det är genom kollektivavtal som regler och principer för lönesättning fastslås. Förhandlingarna sker centralt men verkställs lokalt. I detta fall är det alltså Region Östergötland och de fackliga organisationerna som är arbetsmarknadens parter. 

Därför är regionledningens ensidiga justering av ob-tillägget för vissa yrkesgrupper så problematisk. Man väljer aktivt att inte förhandla det med medarbetarnas representanter. För det är ju inte bara kommunal som är missnöjda. Även vårdförbundet är ju mycket kritiska till detta. 

Tidigare regionledningar har också gjort denna typ av ensidiga satsningar genom den numera ökända 24/7-bonusen. Den var ett tydligt exempel på att höjt ob inte gjorde att man kom till rätta med bemanningsproblemen. Dessutom så kan dessa satsningar som inte är förhandlade med facken dras undan lika snabbt som de införs. Det är en mycket dålig arbetsgivarpolitik.

Det råder brist på sjuksköterskor och om vi inte aktar oss har vi snart svårt att rekrytera undersköterskor till sjukvården. Det främsta skälet till att vi har denna situation är att ingen lyssnat på personalen. Det misstaget forsätter man nu att upprepa från regionledningen. Det är mycket mycket oroväckande!