Lasarettet i Motala är hotat med S politik

Vissa säger att det inte spelar någon roll vad man röstar på, kanske särskilt i regionvalet, då det upplevs att vi tycker lika i mångt och mycket.

Debatt 30 augusti 2022 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst är vi eniga om en hel del, men det finns avgörande frågor där vi tycker helt olika. I frågor som, menar vi, har stor betydelse för vårdens utveckling. 

Den stora frågan handlar om vilka som ska tillåtas vara med och bidra till vår gemensamma välfärd. Socialdemokraterna basunerar stolt och nästan frenetiskt ut att de ska ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden”. Det kanske låter fint, men vad innebär det egentligen? 

 

Jo, det innebär att vårdcentraler, mottagningar – eller för den delen specialiserad vård – som drivs av privata, ofta väldigt framgångsrika aktörer, ska stoppas. Socialdemokraterna får det ofta låta som att det är plånboksfråga för den enskilda. Det är det inte. Dessa aktörer har avtal med det offentliga och patienten betalar precis lika mycket – eller lite – i patientavgift som hos den regiondrivna vården.

Här i Motala bedrivs delar av Lasarettet i Motala (LiM) av en privat utförare i form av Capio. Capio bedriver specialistvård inom kirurgi, ortopedi och hud och huserar inom lasarettets väggar. Och man gör det på ett mycket framgångsrikt och uppskattat sätt. Faktum är att de når 100 procent i nöjdhet när patienterna får säga sitt vad gäller exempelvis bemötande och information. Ett resultat som många regiondrivna enheter i ärlighetens namn skulle drömma om – där går trenden tyvärr åt motsatt håll.

 

Vi har tidigare i debattinlägg ställt frågan till Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, om hon och Socialdemokraterna – i linje med vad statsministern dyrt och heligt lovat väljarna – kommer ta bort den del av LiM som utförs av en privat utförare. En del av lasarettet som idag är ett positivt varumärke för Motala, som bidragit till hela lasarettets utveckling och som framför allt levererar vård av hög klass. Vi tycker att Motalaborna, liksom alla östgötar, förtjänar ett svar. 

Men något svar har Kaisa Karro inte velat ge. Förmodligen för att hon inser att det inte skulle gynna henne eller hennes parti i det stundande valet.

 

Men vi frågar igen. Avser Kaisa Karro, i enlighet med S-linjen, stoppa den privata delen på LiM när nästa tillfälle ges och vad kommer det i så fall att få för konsekvenser för lasarettets utveckling? Vi är många som vill veta.

För Moderaternas del har vi ett tydligt besked att ge: Vi välkomnar alla aktörer som vill och kan bidra till en bättre välfärd, där du som patient ges flera valmöjligheter. Vi behöver fler, inte färre, som kan vara med och kapa vårdköerna och föra vårdens utveckling framåt. Vi är stolta över LiM och dess utveckling och kommer fortsatt värna sjukhuset som en viktig del i den östgötska sjukvården. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa