I morgon firar vi Europadagen. En dag då vi uppmärksammar EU:s värdegrund: Solidaritet mellan nationer. Solidaritet mellan människor.
Det har nu gått 67 år sedan den dåvarande franska utrikesministern presenterade den plan som skulle utgöra grundbulten i ett sammanhållet demokratiskt Europa, fritt från krig och förtryck. Efter ett par år skapades Kol- och stålgemenskapen och EU var därmed ett faktum. 43 år senare var det Sveriges tur att ansluta sig. Vi fick bli en del av ett större sammanhang och fick därmed möjligheten att utvecklas som land. Men det var inte bara Sverige som fick EU, EU fick även Sverige.
Majoriteten av alla beslut som fattas i EU påverkar oss. Stora delar av den lagstiftande makten har flyttats från Sverige till EU. EU är en stor organisation med många medlemsländer med olika viljor. Häri ligger också styrkan. När vi tillsammans med EU:s övriga medlemsländer kan samarbeta och ta gemensamma beslut så skapar vi också en plattform för en stark utveckling och tillväxt. Det har blivit extra tydligt i samband med Brexit, som klargjort vilken makt ett EU-medlemskap faktiskt innebär. Vi kan fortfarande ha en gemensam marknad, men att lämna EU är att ge upp gemensamma drömmar. Utan gemensamma drömmar, vad har vi då?
Världen är orolig plats. Det fick vi uppleva på nära håll den 7 april då Stockholm utsattes för ett terrorattentat. Det fyllde oss alla med en stor smärta och sorg. Men vi visade snabbt att vi inte kuvade oss för hatet. Att vi är starkare än terroristerna. Vi visade det när Stockholmare öppnade upp sina hem för strandsatta. Vi visade det när vi två dagar senare samlades i tiotusental på Sergels Torg för en kärleksmanifestation. Vi visade att solidariteten är starkare än rädslan. Att solidariteten alltid vinner över hatet.
Det bästa försvaret mot terrorism är att visa styrka på de områden som terrorismen vill försvaga. Terrorismen vars främsta mål är att människors rädsla ska gro, att gränser ska stängas och att hjärtan ska svartna. Då kan vi, genom att stå upp för EU:s kärnvärden, slå tillbaka. Vi ska stå upp för idén om öppna gränser. Vi ska stå upp för friheten att idka handel över nationsgränser. Vi ska stå upp för friheten att jobba var man vill.
I april beslutade kommunstyrelsen att ingå ett EU-handslag vilket innebär att vi åtar oss att genomföra insatser för att belysa frågor som rör EU. För stärkt delaktighet, kunskap och engagemang. Vi i Motala är en del av EU och det ska vi ta vara på. Vi vill fortsätta arbetet för ett starkt Europa där Motala spelar en roll. Där vi kan fortsätta vårt arbete för ökad internationell samverkan. Motala har under en längre tid arbetat med EU-projekt på olika plan, vilket har ett stort värde för kommunen. Genom att implementera det internationella perspektivet i skolan kan vi rusta våra elever för en framtid i en globaliserad värd. Genom att använda oss att EU-finansiering kan vi stärka utsatta områden. Genom utbyten med andra länder kan vi fördjupa vår kunskap.
Vi tror på EU, nu och imorgon. Därför firar vi imorgon en fortsatt stark samverkan mellan kommuner, regioner och länder.