Digitalisera mera

Digitala Birgitta.
I förra veckan invigde bibliotekschef Birgitta Hellman Magnusson DigidelCenter på Motala bibliotek.

Digitala Birgitta. I förra veckan invigde bibliotekschef Birgitta Hellman Magnusson DigidelCenter på Motala bibliotek.

Foto: Susanne Kastbom

Debatt2017-06-07 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 juni invigdes DigidelCenter på biblioteket i Motala. Syftet med verksamheten är att skapa bättre förutsättningar för digital delaktighet i befolkningen. Vi befinner oss mitt i en stor teknisk omvandling där digitala lösningar påtagligt kommer att förändra vanor, beteende och sätt på vilket olika verksamheter bedriver sitt arbete.

I den här förändringen är det att yttersta vikt att människor känner sig trygga och att alla har såväl materiell tillgång i form av datorer och internetuppkoppling som en basal kunskap vad gäller användning. Viktiga samhällsaktörer som regering och riksdag, statliga myndigheter och regioner/landsting och kommuner måste alla dra sitt strå till stacken för att inte människor ska hamna i utanförskap. DigidelCentret i Motala är exempel på ett gott samarbete mellan fler olika nivåer och som innebär att viktiga kunskapsbehov kan tillgodoses.

Om man bryter ner siffrorna i den årliga rapporten Svenskarna och internet från World Internet Institute till Östergötlands län finner man att cirka 40 000 östgötar kan sägas vara i digitalt utanförskap. Region Östergötland möter denna problembild genom att i den regionala Digitala Agendan peka ut bland annat bredbandsutbyggnad, insatser för kompetens och ökad delaktighet som viktiga fokusområden. Utöver engagemanget i DigidelCentret i Motala kan nämnas spännande projekt med mediabussar. Tanken är att befintliga bokbussar kan utvecklas till att bli en länk till digitaliserad kunskap, information och service och då kunna nå ut till människor med sämre möjligheter att delta.

Det är regionbiblioteket som ansvarar för att ge nyanlända i Östergötland en samhällsorientering om sammanlagt 75 timmar. Här ingår också cirka 12 timmars undervisning för att kunna använda internet och e-tjänster på det egna modersmålet. Från och med 2016 tillförs resurser för ytterligare 30 timmar så att kompetensen i digital teknik och internet väsentligen kan förstärkas.

Ett annat viktigt inslag är att utveckla det kampanjinriktade arbete som sker inom ramen för Get Online Week och E-medborgarveckan där slutmålet är att motsvarande verksamheter som nu finns i DigidelCentret i Motala ska finnas på fler ställen. Min vision är att den här typen av ”Digitala servicecenter” ska ges nödvändiga resurser för att med kraft kunna motverka digitalt utanförskap och att dessa ska finnas i alla Östergötlands kommuner.

Överhuvudtaget är det min ambition att sätta digitalisering högt på den politiska agendan. Förutom alla positiva effekter i form av bättre kvalitet i samhällsservicen, ökad interaktion och delaktighet och en mer hållbar utveckling stärker det Östergötlands konkurrenskraft. ”Digitalisering som attraktionskraft” är som ledord centralt i sammanhanget.