Den östgötska sjukvården behöver alla våra tre sjukhus

"Beslutet som vi tog i våras är ett led i att säkra lasarettets framtid. Det gör vi bäst genom att ta ett helhetsgrepp" skriver Kaisa Karro (S) i ett svar

Debatt 6 september 2022 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Lasarettet i Motala är hotat med S politik" 30/8.

Jag vill börja med att vara tydlig, om Socialdemokraterna får förnyat förtroende kommer Lasarettet i Motala att stärkas tillsammans med våra andra sjukhus. Vi har fattat beslut för att säkra framtiden för Lasarettet i Motala, vilket Moderaterna är väl medvetna om. 

Beslutet som vi tog i våras är ett led i att säkra lasarettets framtid. Det gör vi bäst genom att ta ett helhetsgrepp. Sjukvård ska ges efter behov – inte efter plånbok. En stark välfärd ger samma trygga vård till byggnadsarbetaren som till direktören. Lasarettet i Motala är en viktig pusselbit i den östgötska hälso- och sjukvården, men även för Motala och Östergötland i stort. Vi vet att vår gemensamma välfärd måste komma före vinstjakt. 

 

Frågan är alltså inte vad som händer om Socialdemokraterna får fortsatt förtroende att styra i Region Östergötland. Frågan är vad som händer om Moderaterna får genomföra sin politik. Ska lasarettet splittras i olika delar? M har redan yrkat på att flera olika privata aktörer ska ta över lasarettet.

Det är dags för Moderaterna att ta bladet från munnen. Ska hela lasarettet säljas ut? Ska hela lasarettet ägas av ett investmentbolag från Australien eller Förenade Arabemiraten?

Den östgötska sjukvården behöver alla våra tre sjukhus: universitetssjukhuset, Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala. När våra tre sjukhus samverkar blir hela den östgötska vården mer robust. Därför har vi lagt ett uppdrag att stärka Lasarettet i Motala. 

Så ja, Socialdemokraterna vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och satsa på att förbättra medarbetarnas villkor. Vad Moderaterna egentligen vill med Motala lasarett är å andra sidan höljt i dunkel.

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa