Centerpartiet utmanar övriga partier

"Vad vill ni andra partier? Vilka funktionshinderpolitiska frågor går ni till val på?" skriver Maria Persdotter (C).

Debatt 5 september 2022 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Upp till bevis för Centerpartiets manifest" 18/8.

Upp till bevis för Centerpartiet skriver Åsa Strahlemo, förbundsordförande i funktionshinderorganisationen DHR efter att vi presenterat vårt funktionshinderpolitiska manifest. Och den utmaningen antar vi gärna – men vad vill övriga partier?

När ett parti presenterar ny politik och får beröm från de som berörs av politiken – då känns det fantastiskt roligt och meningsfullt att hålla på med politik! Därför var det glädjande att läsa Åsa Strahlemos debattartikel i MVT och Corren. Strahlemo skriver: 

”Det nya manifestet med 29 punkter, som Centern tagit fram, är väldigt mycket i linje med vad DHR tycker. Sofia Nilsson och Maria Persdotter säger till MVT att politiken ska gälla nationellt men att mycket finns att göra även lokalt. Så frågan är nu hur C tänker implementera detta synsätt, så att det genomsyrar politiken, från varje kommun till ända in i riksdagen? DHR anser, precis som Centern, att den personliga assistansen ska vara statlig. Det är oerhört positivt att Nilsson och Persdotter ser LSS, Lagen om stöd och service, som ’en frihetsreform och en rättighetslagstiftning’ ”.

Och Strahlemo nämner också den allvarliga situationen kring hjälpmedel, där Centerpartiet vill införa en möjlighet att överklaga negativa beslut, när man inte får de hjälpmedel man har behov av.

Vårt funktionshinderpolitiska manifest innehåller alltså 29 punkter för arbete, utbildning, hjälpmedel, personlig assistans och mycket mer. Tyvärr tvingas vi konstatera att övriga partier kommer tomhänta till valrörelsen. Inget annat parti har tagit fram ett genomarbetat funktionshinderpolitiskt program. 

Så här kommer vår utmaning: Vad vill ni andra partier? Vilka funktionshinderpolitiska frågor går ni till val på? Åsa Strahlemo, DHR, undrar hur vi i Centerpartiet ska få vår politik att genomsyra hela vägen från kommunerna ända in i riksdagen. Jag vet ett sätt. När nu övriga partier inte bemödat sig om att ta fram ett funktionshindermanifest – varsågoda att ställa upp bakom vårt! Man behöver inte alltid uppfinna hjulet på nytt. Och om ett parti tagit fram förslag som välkomnas så varmt av funktionshinderrörelsen, varför inte stötta det?

Maria Persdotter (C), Förstanamn på Centerpartiets lista till fullmäktige i Motala och Region Östergötland. Medförfattare till Centerpartiets funktionshinderpolitiska manifest


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa