Bredband till alla

Foto: MARTA B BLANCO

Debatt2017-08-23 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är positivt att fler privata aktörer nu investerar i bredbandsutbyggnad i Motala kommun, med eller utan offentlig delfinansiering. Det är en av pusselbitarna för att Motala kommun ska nå regeringens mål om att minst 95 procent av hushållen ska erbjudas minst 100 Mbit/s senast år 2020. Förutsättningarna att vi ska målet anser vi dock är att kommunen blir mer proaktiv. Hittills har kommunen varit mycket passiv med att samverka med de privata aktörerna som nu agerar på landsbygden.

Vi i Liberalerna anser att kommunen bör skriva samverkansavtal med dem för att därmed ha som målsättning att senast 2020 erbjuda bredband till samtliga hushåll, fritidshus, företag och föreningar i kommunen. Vi har nu sett konsekvenserna att inte göra det. I Fågelsta agerar tre aktörer, varav en är kommunen själv. Trots det så finns det hushåll som faller mellan stolarna och ingen av de tre erbjuder en bredbandsanslutning till dessa. Liknande fall finns även i Motala tätort. Om kommunen hade styrt upp detta, kartlagt och delat upp marknaden så hade även dessa fastighetsägare kunnat täckas in i den pågående utbyggnaden.

Bredband är idag en lika viktig infrastruktur som vägar, järnvägar, elnät, TV, radio, telefon och VA-ledningar. Det offentliga överlåter inte till marknadens aktörer att bygga ut dessa efter deras önskemål. Staten och kommunerna har en prioriteringsplan hur man vill att vägar, gator och järnvägar ska byggas ut. Den är dessutom fastställd av politiker i demokratiska beslut. Däremot tar man ta hjälp av de privata aktörerna för att bygga infrastrukturen. Detsamma bör gälla även bredband för att få så hög täckningsgrad som möjligt till lägsta möjliga kostnad. Risken är annars att investeringar görs av flera aktörer i samma områden, detta har tyvärr redan skett, medan andra områden blir vita fläckar. Många kommuner skriver samverkansavtal med privata aktörer som Askersunds, Katrineholms och Norrköpings kommuner. I vissa fall tar en region ett helhetsansvar för bredbandsutbyggnaden i länet, som Region Halland.

Vi anser således att Motala kommun snarast bör skriva samverkansavtal med de olika aktörerna för att se till helheten och undvika att fler hushåll faller mellan stolarna än det som redan har skett i Fågelsta. En väl utbyggd bredbandsinfrastruktur ökar tveklöst allas välfärd och ger goda möjligheter till ett friare, smartare och mer hållbart samhälle här i Östergötlands sjöstad. Det ligger i sakens natur att kommunen gör vad som behövs för att både följa upp och styra utvecklingen så vi tillsammans når målet om ett bredbandsnät i världsklass när vi ringer in år 2020 om knappt två och ett halvt år.