Att leva på landsbygden ska underlättas

"Centerpartiet anser att god jordbruksmark inte skall bebyggas, men hur var det nu med Dynudden för någon månad sedan" skriver Marcus Lejonqvist (SD) och Jan Andersson (SD)

"Ett nav i detta är att stärka våra landsbygdsskolor så familjer vill bo kvar i hela vår kommun och skapar underlag för näringsidkare" skriver debattskribenterna.

"Ett nav i detta är att stärka våra landsbygdsskolor så familjer vill bo kvar i hela vår kommun och skapar underlag för näringsidkare" skriver debattskribenterna.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2022-05-04 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på ”Vi vet att det är landsbygden som bygger Sverige” i MVT 25 april”

Det finns många kommentarer att fälla om Centerpartiets debattartikel.

Centerpartiet anser att god jordbruksmark inte skall bebyggas, men hur var det nu med Dynudden för någon månad sedan, inte höjde Centerpartiet sin röst mot detta, det var endast SD som var emot detta projekt, att omvandla 10 ha åkermark till bostadstomter. 

Dricksvattenkvalitet skall vara god för alla kommunens invånare och vi ser att satsningar på reningsverk behöver ske för att förbättra reningen, även redan i våra dagsvattenbrunnar innan vattnet åker tillbaka ut i Vättern eller närliggande sjö.

Att man vill ha mer närodlad mat i kommunen är en självklarhet, vi måste stödja våra bönder så långt det är möjligt. Vår kommunala verksamhet är en stark aktör för deras levnad men även en försäkran för krisberedskap. Omvärldsbilden borde vara en stark väckarklocka.

Men det underlättar inte när Centerpartiet är för en kraftig ökad reduktionsplikt. Det som fördyrar för varje arbetare som behöver pendla till jobbet då det inte går lika långt på samma mängd drivmedel eller att avståndet för våra ungdomar mellan stad och landsbygd ökar då deras EPA-traktor inte kommer lika långt.

Att leva på landsbygden ska underlättas. Ett nav i detta är att stärka våra landsbygdsskolor så familjer vill bo kvar i hela vår kommun och skapar underlag för näringsidkare.

Det Centerpartiet inte nämner är att de står bakom en startad utredning som just nu tittar på nedläggning utav eventuella landsbygdsskolor för att centralisera till större orter. Om man på allvar vill satsa på landsbygden så borde utredningen vändas, hur stärker vi landsbygdsskolor? Den skulle vi stå bakom.

Måltidspolicyn som det muntert förordades om från Centerpartiet och flera andra partier var en intressant debatt. Vi som enda parti ville ta detta dokument på allvar. Vi förordade att detta skulle var ett styrdokument för att garantera att förvaltningarna följer våra politiska beslut och satsningar.

Det är något lugnande att Centerpartiet vill ha hög kvalité på vår mat i verksamheterna, men hur kan man garantera detta?

Vi har nu en policy som inte reglerar vad mat av bra kvalité är, för vi lever nämligen med en policy nu, förvaltningarna kan alltså hitta egna genvägar när ekonomin eventuellt blir sämre. En policy är just en policy men ett styrdokument ska följas.