Rädda Motala Folkets park

12 januari 2019 05:00

När jag var barn på 50- och 60-talet bodde jag i Duvedal i närheten av gamla Folkets park. Jag minns sommarens lördagskvällar, när det var dans i parken. Besökare kom från när och fjärran. Vi barn stod ofta utanför staketet och lyssnade på musiken.

När jag så själv kom i 17–18-årsåldern föll det sig naturligt, att jag och mina kompisar blev besökare i Parken och vi började dansa. Parken, som var gammal och sliten, ersattes sedan med en ny modern park i Marieberg.

Jag minns än i dag, vilken glädje det var, att komma dit och dansa. Det anordnades inte bara dans, utan även konferenser, bingo, utställningar, julgransplundringar, loppis och försäljningar av olika slag.

”Minnenas afton” som under en tid anordnades blev ett trevligt och välbesökt arrangemang. Det kom busslaster med besökare från alla möjliga håll. Jag minns även en dans med Vikingarna, som lockade en publik på 2 400 personer!

I uteparken anordnades det dans, uppträdanden på utescenen, teaterföreställningar, midsommarfester och sammankomster av olika slag. Här fanns en golfbana och en lekpark med en liten djurpark för barnen. Hur många är inte vi Motalabor och även andra, som någon gång besökt Folkets park-området?

Med åren slits en anläggning och den måste underhållas, vilket sköttes dåligt. Det påstods för några år sedan, att den var så sliten, att den inte kunde hyras ut. Uthyrningarna stoppades.

Men det konstiga var, att den ändå kunde användas av en av kommunens förvaltningar, som anordnade en julfest för sina anställda. Detta visar ju, att sådana här lokaler verkligen behövs.

Var någon annanstans i kommunen finns det sådana här lokaler för olika arrangemang?

För mig och många andra Motalabor, är det helt ofattbart, att kommunen vill sälja ut hela detta område till en dansk aktör. Varamon tillhör Motalaborna! Hur tänker ni? Folkets park är ett kulturarv, som vi ska vara rädda om och bevara för framtiden! Varför ska ni erbjuda Lalandia det absolut bästa läget i hela Varamon?

Jag hoppas nu, att förslaget, att sälja detta område och att riva Folkets park stoppas.

Om nu Lalandia-projektet blir verklighet? Kommer besökarna bara hit för att vattengympa – hela tiden?

Vore det då inte bra, om man kan erbjuda andra aktiviteter i Folkets park och kanske även av en annan driftig aktör, som kan utveckla hela detta unika område.

Vi har nu fått en ny kommunledning, som säger, att de värnar om Motala och Motalaborna. Hoppas nu bara, att de vågar visa det också!

Terje Axerud

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa