Centerpartiets stöd kostar – såklart

4 december 2018 05:00

Svar på "Stora krav på litet parti", 29/11.

I en insändare frågar Leif Cederqvist hur Centerpartiet kan ställa krav på en framtida regering. Cederqvist skriver att Annie Lööf begär att Stefan Löfven ska frångå de frågor som vann valet. Det finns mycket man kan skriva om Cederqvists insändare och det beror på att Cederqvist har en i grunden felaktig utgångspunkt för sin insändare.

Efter valet finns ingen klar majoritet för någon konstellation som kan bilda regering. Det finns alltså ingen ”vinnare” i detta val. De stora partierna måste inse att de inte är tillräckligt stora för egen majoritet och då måste söka stöd hos andra partier

Sedan valdagen har ett intensivt arbete pågått för att forma konstellationer som kan vinna tillräckligt stort stöd i riksdagen. Ulf Kristersson, Stefan Löfven och Annie Lööf har alla gjort ansträngningar att sondera möjligheterna att bilda regering men inte nått i mål.

Löfven och Kristersson håller hårt på att inte släppa fram den andre till att bli statsminister och låsningarna verkar ogenomträngliga. Med de låsningar som finns har Centerpartiet fått en central roll i regeringsfrågan.

Att Centerpartiet då ställer krav för att släppa fram en socialdemokratisk regering är inget konstigt. Att överhuvudtaget fundera på att släppa fram en socialdemokratisk regering skulle vara en ”otänkbar” eftergift från Centerpartiets sida. Att Socialdemokraterna måste vara beredd att göra eftergifter från några av sina hjärtefrågor för att få stöd från Centerpartiet är helt naturligt. I det parlamentariska läge som vi har i riksdagen har regeringsmakten ett pris. Frågan är vad är socialdemokraterna beredda att betala för den makten?

Christian Widlund

politisk sekreterare för Centerpartiet i Östergötland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!