Håll Hallen öppen

11 juni 2019 05:00

Länge har Hallen varit en mötesplats för Motalas unga och den enda centrala fritidsgården i stan. Nu har Alliansen, SD och Miljöpartiet bestämt att Hallen ska stängas. Det är en käftsmäll mot Motalas unga och vi kommer inte att acceptera det.

Hallen för samman människor. Fritidsgården har grupper för, bland andra, nyanlända, personer som har hoppat av skolan, sjukskrivna och HBTQ-personer. Att stänga fritidsgården slår mot mångfalden, integrationen, tryggheten och ungas sociala liv.

Grupper som Qutie, Östergötlands mest aktiva RFSL-klubb, har nu ingenstans att ta vägen. Kommunen ska tydligen hjälpa till med att hitta lokaler. Alliansen, om ni inte ville att ungdomsgrupper skulle bli utan lokal kanske ni inte skulle tagit beslut om att stänga fritidsgården.

Den allra största anledningen till att tonåringar sitter inne är att det “inte finns någonting att göra i Motala”. Det får i alla fall vi höra nästan dagligen. Trots det väljer de borgerliga och konservativa i kommunen att stänga våra fritidsgårdar för att spara pengar. Det är absurt. Vi förstår mycket väl att kommunen måste spara pengar – vi förstår även att verksamheten på Hallen på många sätt måste utvecklas – men att stänga en fritidsgård utan något bakomliggande konsekvenstänk är bara omoraliskt och befängt.

Det är typiskt Moderaterna att spara på oss unga, så fort som kommunen backar. Följderna av att en generation unga går rastlösa diskuteras inte. Rättvisan diskuteras inte.

Till er som röstade igenom detta: när vi står där med en generation unga som inte har haft någonstans att vara; ingenstans att fly till när de behövt komma bort från hem eller diskriminering; en generation som inte fått ett drogfritt alternativ; en generation som inte fått lära känna varandra – då vill jag att ni ska titta på pengarna ni “sparade” och fråga er själva om det verkligen var värt det.

Motala kommun har fått 8,4 miljoner kronor från Delegationen mot Segregation – pengar som mycket väl kan och borde användas om en fritidsgård som flitigt arbetar för integration behöver det. Socialdemokraterna hade i sitt budgetförslag avsatt en och en halv miljon kronor till Hallen, till skillnad från Alliansen som nu sparar 25 miljoner på barn och unga.

Kommunen kunde ha samtalat med personalen på Hallen och bett om ett sparförslag, eller sett över olika sätt att effektivisera verksamheten (genom att, till exempel, ha öppet oftare eller använda lokalerna bättre). Det fanns alternativ till stängning och de finns fortfarande.

Vi i SSU har ett tydligt meddelande till Alliansen, SD och Miljöpartiet: ändra på er och håll Hallen öppen! Antingen lyssnar ni, eller så gör ni det klart och tydligt vilken sida ni står på.

Colin Larsson Roth

ordförande SSU Motala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa