Förskola evakueras efter stor vattenläcka

Förskolan Kärrbacken måste evakueras efter en omfattande vattenläcka. "Vi försöker hitta en fungerande lokal", säger rektorn.

Det var i fredags morse som personal upptäckte att någonting inte stämde när de kom till förskolans lokaler på Övre Holm i Motala. Det luktade "varmt" och golvet kändes gungigt och instabilt, beskriver rektor Anna Karmskog. Vaktmästare och fastighetsförvaltning kopplades in och snart kunde man konstatera orsaken:

– Det är en varmvattenberedare som har gått sönder och vi har fått en vattenläcka som är ganska omfattande, säger Carl Melin, enhetschef på Motala kommuns fastighetsförvaltning.

Verksamheten med 40 barn och ett tiotal vuxna måste nu flytta från Kärrbacken så snart som möjligt. Fuktprover har tagits i lokalerna och baserat på dessa är bedömningen att det inte är hälsofarligt att vistas där i dagsläget. Däremot är det inte lämpligt att vara kvar på förskolan när skadorna ska åtgärdas.

– Som det är nu är det inte hälsovådligt, men vi kan inte ha verksamhet i lokalerna när vi återuppbygger. Vi behöver evakuera för att vi ska kunna jobba vidare och säkerställa funktionen i huset över tid, säger Carl Melin.

Rektor Anna Karmskog tror på en lösning på lokalfrågan inom några dagar.

– Vi försöker hitta en fungerande ersättningslokal just nu. Vi har några alternativ men beslutet är inte taget. Vi måste diskutera vad som blir bäst för barnen på förskolan, både inne- och utevistelser, säger hon.

Rektorn uppger att verksamheten har anpassat sig i lokalerna utifrån var skadorna finns. Ett golv har brutits upp men finns bakom en förseglad dörr. Byggfläktar står inne i rummet och strax utanför, i en genomgångshall.

– Jag kan förstå att man blir orolig när man ser fläktarna men hade det varit fara för barnens och personalens hälsa så hade vi inte varit där i nuläget, säger Anna Karmskog.

Hon fortsätter: 

– Jag har kommunicerat ut till vårdnadshavarna med två informationsbrev hittills och jag informerar dem så fort jag vet något mer. Jag hoppas att de upplever att vi gör allt för att deras barn ska få en bra ersättningslokal under tiden som Kärrbacken renoveras. 

När verksamheten kan återvända till Kärrbacken är oklart, enligt Carl Melin:

– Vi kommer behöva riva väggar och sätta in torkar. Lokalen ska blir torr först och vi ska ta bort allt som är vattenskadat. Vi vet inte exakt hur lång tid det kan ta men det är klart att det kommer att vara en evakuering under en period framåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa