Dubbla färder i fäders spår för Sjöbergs

De brukade åka Öppet spår för att en vecka senare starta i Vasaloppet. För att slippa åka fram och tillbaka till Sälen så åker Roger och Björn Sjöberg nu bara Öppet spår. Både på söndagen och måndagen.

1982 så åkte Roger Sjöberg sitt första Vasalopp. Sedan dess så har han missat två upplagor. En gång för att var sjuk och så när loppet blev inställt 1990. 
Men antalet gånger han har skidat de nio milen från Berga by i Sälen ner till Mora är betydligt fler än så. För sedan ett antal år så nöjer sig inte han och sonen Björn "Nalle" Sjöberg med att bara åka ett lopp varje år. 
– Förr så åkte jag öppet spår på söndagen och så Vasaloppet söndagen efter. När de sen började med Nattvasan så åkte vi den istället för Vasaloppet. Men i fjol så kom vi på att det ju var onödigt att åka upp två gånger. Så nu var det andra gången jag körde Öppet spår både söndag och måndag, säger Roger Sjöberg. 
Man skulle kunna tro att kroppen skulle protestera under den andra dagen. Men är man så rutinerad skidåkare som far och son Sjöberg så är det inga problem. 
Vilket deras tider intygar. 
– Nalle åker alltid fortare den andra dagen och det gjorde han nu med. Tolv sekunder snabbare, säger Roger och skrattar innan han fortsätter:
– Jag hade också åkt fortare den andra dagen om jag inte hade blivit stoppad av speakern i Högberg. Nu stod jag och pratade med honom en stund så jag åkte två minuter långsammare än på söndagen, säger Roger som på måndagen skidade i mål på 6.28. 

Hur var spåren?
– Det var kanonbra spår. Man var ju beredd på att det skulle vara mycket värre med tanke på hur det såg ut veckan innan. 


 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa