Pirayan gick till attack i Vätternakvariet

Vätternakvariet i Motala låter kanske som en fridfull plats men där hyser man blodtörstiga fiskar.

Det fick intendent Alf Hultqvist erfara häromdagen när han undkom en pirayaattack med blotta förskräckelsen och ett blodigt finger. Han skulle ta bort alger i akvariet och använde då en liten bägare som han sedan skulle skölja ur. 
– Jag valde fel akvarium. Det var som hastigast jag stoppade ner handen för att skölja ur muggen och... Pang! Så kom en piraya och högg mig. Det blödde något våldsamt, som det gör i fingrar och så var jag dessutom blöt om handen. Det rann som tusan och jag måste få hjälp och stopp på det så jag tog mig in till tjejerna på Svecia Travels som ligger här intill. Jag lämnade ett riktigt blodspår på golvet efter mig, som jag fick moppa upp senare. 

Vanligtvis är pirayor inte alls farliga även om man ska ha respekt för dem. Alf Hultqvist har många gånger haft sina armar nere i akvariet och då blir fiskarna vanligtvis rädda och gömmer sig. Den här gången var det bara en liten del av hans hand som kom i vattnet och som då förmodligen uppfattades av en piraya som att det var mat på gång. 
– De kan bita av en del av fingret så jag hade tur. Det blev bara ett djupt jack vilket knappt syns nu, berättar Alf och säger vidare att pirayor har små men många och rakbladsvassa tänder. Dessutom har de starka käkmuskler vilket gör att de kan åstadkomma ordentliga jack. 

Alf Hultqvist brukar annars servera pirayorna fredagsmys i form av viltkött. 
Men nu har en av dem fått smak på Alf också?
– Ja, men bara en - men jag vet inte vilken i stimmet av 25 stycken.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa