Lalandia - ett ständigt aktuellt ämne

Det finns inget enskilt ämne som vi skrivit mer om, eller som genererat fler insändare och debattartiklar än Lalandia.

Det var i december 2016 som en avsiktsförklaring tecknades mellan Lalandia A/S och Motala kommun samt Tillväxt Motala. Det danska företaget skulle bygga en semesteranläggning i Varamon, ett projekt med en prislapp på en miljard kronor och när verksamheten var igång skulle den ge hundratals arbetstillfällen. Det var en stor nyhet, minst sagt. 

Nu har det gått över tre år och spaden är ännu inte i jorden. Samtidigt som kommunen förbereder för bygget så pågår en överklagandeprocess.

Och vi får ständigt nya saker att rapportera om. Om man söker på mvt.se så kommer 128 träffar på Lalandia upp bara under 2019. Då  handlar det i och för sig om texter där Lalandia nämns, men det är en oerhörd mängd redaktionellt material och insändare.

Det är ett känsligt ämne. Det finns många starka åsikter om Lalandia, både bland dem som välkomnar badlandet och bland motståndarna. Det har vi fått erfara. Vi har blivit kritiserade för att vara negativa, men också för att vara alltför positiva och okritiska i både text och rubrik. Vi har också blivit anklagade för att ta in för många negativa insändare om Lalandia. Och för många positiva.

Vi får även höra att vi inte granskar Lalandiaprojektet. Sådana samtal kom redan i början av 2017, när det inte ens var bestämt om danskarna skulle gå vidare. Sedermera skrevs avtal och då kunde vi på allvar börja skriva om projektet. Och det har vi alltså gjort.

Ibland har det handlat om rena lägesrapporter, något många av våra läsare är intresserade av. Ibland har det varit mer specifika saker. De kritiska frågorna finns ­– som alltid – med. Där är dock viktigt att framhålla att en reporter självklart inte kan ta ställning, utan ska ha ett kritiskt förhållningssätt oavsett vem som intervjuas. 
Det är inte alltid kontroversiella frågor när vi skriver om Lalandia, självklart finns också enklare texter om rena händelser i projektet, texter som inte kräver särskilda kommentarer.

Lalandia är en stor sak för Motala. Vi har en reporter som har huvudansvar för bevakningen och tillsammans med oss på nyhetsdesken väljer hon vilka frågor och ämnen vi ska ta oss an. Sedan är det förstås omöjligt att fördjupa sig i allt. Saker som en del personer tycker är oerhört viktiga är mindre intressanta för andra.
Vi försöker bedöma utifrån allmänintresse, vilket alltid är en utgångspunkt för oss. Och vad som är mest läst vet vi ganska väl, genom vår sajt. Det finns en bredd och vi tror att om man läser MVT så får man ta del av nästan allt det viktiga som sker med Lalandia. Det är ett antal gånger jag fått frågan varför vi inte tar upp någon särskild del och kunnat svara att det har vi gjort, men för ett år sedan. Vi tar gärna emot tips och har också fått många sådana, men en del av dem har varit för svepande för att gå vidare med.

  
Dock ska det medges att det sällan finns mycket utrymme för tyngre grävjobb, eftersom den nämnda reportern även sköter den stora delen av den ordinarie kommunbevakningen, som även om man räknar bort Lalandia är väldigt omfattande. Därför känns det bra att tillhöra en stor koncern, Öst Media, för händer något stort så har vi gemensamma resurser att sätta in.
En reporter som på heltid bevakar projektet skulle man förstås kunna drömma om, men så ser inte verkligheten ut för en lokaltidning i dag. Vi är ändå glada över att kunna ge en så pass fullödig bild av Lalandiaprojektet.

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa